Okul müdürlerinin sahip olması gereken değerlere ilişkin öğretmen ve yönetici görüşleri
The opinions of the teachers and directors about the values which principals should have
  1. Tez No: 487421
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH BİÇAKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN BİLGE KESKİNKILIÇ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul müdürü, öğretmen görüşü, school principals, teacher opinions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı okul müdürlerinin sahip olması gereken değerlere ilişkin öğretmenlerin ve yöneticilerinin görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma okul yöneticilerinin sahip olması gereken değerlere ilişkin görüşleri belirlemeye çalışan betimsel tarama modelinde nitel bir araştırmadır. Araştırmanın katılımcıları 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında İstanbul ili Pendik ilçesine bağlı bulunan okul öncesi, ilkokul ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmen ve yöneticilerden tesadüfi örneklem yöntemi ile belirlenen 138 kişiden oluşmaktadır. Araştırma nitel bir çalışmadır. Veriler görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın amaçlarına uygun olarak hazırlanmış sorular bir görüşme formu haline getirilmiştir. Gerekli görülen yerlerde görüşmeye katılanlara açıklamalar yapılması, görüşmeyi yarı yapılandırılmış hale getirmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlere göre okul müdürlerinde bulunması gereken mesleki değerler içerisinde en önemli değerin adil olmak olduğu ifade edilirken, okul yöneticilerine göre ise mesleki değerler içerisinde ilk sırada sürekli gelişim halinde olmak ifadesi yer almaktadır. Okul müdürlerinin seçilme ve atama sürecinde bu değerlerin göz önünde bulundurulup bulundurulmadığı sorusuna öğretmenlerin hayır diyen kısmının bu süreçte liyakatın daha çok önemli olduğunu ve adil tarafsız sınavlarla atamaların yapılmasını düşünmektedir. Okul müdürlerinin seçilme ve atama sürecinde bu değerlerin göz önünde bulundurulup bulundurulmadığı sorusuna okul yöneticilerinin hayır diyen kısmının ise bu süreçte yine liyakatın daha çok önemli olduğunu ve atamaların liyakat vasıflarına göre yapılması gerektiğini düşünmektedir. Araştırma bulguları doğrultusunda hizmetiçi eğitimlerle bireysel ve mesleki değerlere ilişkin farkındalık oluşturulmalıdır. Bu anlamda okul gelişim planlarından ve yapılan değer araştırmalarından yararlanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the opinions of teachers and managers regarding the values that school principals should have. This research is a qualitative research –in descriptive survey model- which tries to state the opinions of school principals regarding the values that school principals should have. Participants of the study consisted of 138 people who were determined by means of random sampling method from teachers and principals working in pre-schools, primary schools, secondary schools and high schools within the boundaries of Pendik district of Istanbul province in 2015-2016 academic year. Research is a qualitative study. The data were collected by interview technique. The questions prepared in accordance with the objectives of the research were put into an interview form. Making disclosures to interviewees where it seems necessary made the interview semi-structured. According to the results of the research, it's stated that, according to the teachers the most important value among the professional values, that must be found in the school principals, is to be fair, but according to the school principals being under continuous development comes in the first place. The teachers, who said no to the question of whether these values are taken into consideration during the selection and assignment process of the school principals or not, think that in this process merit is far more important and assignments should be done by fair impartial exams. The school principals, who said no to the question of whether these values are taken into consideration during the selection and assignment process of school principals or not, think that in this process merit is far more important and the assignments should be done according to the merit qualifications In this context, awareness of individual and professional values should be established. In this sense, school development plans and value surveys should be utilized.