Mitral kapak replasmanı yapılan hastaların preoperatif ve postoperatif 3-6 ay sonrası transtorasik eko parametrelerindeki değişiklikler
Changes in preoperative and 3-6 month postoperative transthoracic echo parameters in patients undergoing mitral valve replacement
  1. Tez No: 487488
  2. Yazar: AHMET SERKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AŞKIN ENDER TOPAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral Kapak, Preoperatif, Postoperatif, Transtorasik, EKO, Mitral Valve, Preoperative, Postoperative, Transthoracic, Echo
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Yapılan tüm açık kalp ameliyatları içerisinde kalp kapak cerrahisi koroner bypass cerrahisinden sonra sıklık olarak ikinci sırada gelmektedir. Mitral kapak cerrahisinde (özellikle mitral yetmezlikte) en önemli amaç sol ventrikül dilatasyonunu önleyerek sol ventrikül fonksiyonlarını korumaktır. Mitral kapak değişimi yapılmış olan hastaların preoperatif tanılarında ve postoperatif değerlendirmelerinde ekokardiyografinin önemli yeri vardır. Bu çalışmada preoperatif dönemde hastanın sol ventrikül sistol sonu çapları, sol ventrikül diyastol sonu çapları, sol atrium çapları, interventriküler septum kalınlığı, triküspit yetmezliği, pulmoner arter basınçları ve ejeksiyon fraksiyonunun postoperatif 3 ile 6 aylık dönemde nasıl etkilendiğini görmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada mitral kapak değişimi yapılan 52 hasta bulunmaktadır. Bu hastalarımız retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Diyabetes mellitus (DM), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), hipertansiyon (HT), sigara, cinsiyet ve yaş demografik parametreler olarak değerlendirildi. Çalışmamızda mitral kapak replasmanı yapılan hastaların preoperatif ve postoperatif sol ventrikül sistol sonu çapları, sol ventrikül diyastol sonu çapları, sol atriyum çapları, interventriküler septum kalınlığı, triküspit yetmezliği, pulmoner arter basınçları ve ejeksiyon fraksiyonu parametreleri istatistiksel veriler olarak karşılaştırıldı. Sonuç: Mitral kapak değişimi ile sol ventrikül sistolik fonksiyonlarda koruma ve düzelme amaçlanmaktadır. Çalışmamızda mitral kapak değişimi yapılan 52 hastada preoperatif ve postoperatif ejeksiyon fraksiyonu, sol atrium çapı, pulmoner arter basıncı ve triküspit yetmezliğindeki değişimlerde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışmamızda da gösterildiği gibi operasyon sonrası bazı eko parametrelerindeki düzelmeler sol ventrikül sitolik fonksiyonlarda düzelme ve koruma sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Of all the open heart surgeries, heart valve surgery is ranked second by frequency after coronary bypass surgery. The most important goal in mitral valve surgery is to preserve left ventricular functions by preventing left ventricular dilation (especially in mitral regurgitation). Echocardiography plays an important role in preoperative diagnosis and postoperative evaluation of patients undergoing mitral valve replacement procedure. This study was carried out in order to determine how left ventricular end-systolic and end-diastolic diameters, left atrial diameters, interventricular septum thickness, tricuspid insufficiency, pulmonary arter pressures in the preoperative period were affected during the 3-6 month postoperative period. Material:Into the study, we included 52 patients undergoing mitral valve replacement. Those 52 patients were evaluated retrospectively Results:Diabetes mellitus (DM), chronic obstructive pulmonary disease (COPD), hypertension (HT), smoking, gender and age were evaluated as demographic parameters. In our patients undergoing mitral valve replacement procedure, we statistically compared the preoperative and postoperative parameters with regard to left ventricular end-systolic diameters, left ventricular end-diastolic diameters, left atrium diameter, interventricular septum thickness, tricuspid insufficiency,pulmonary artery pressures and ejection fraction. Conclusion:Through mitral valve replacement procedure, the goal is to ensure preservation and improvement in left ventricular systolic functions. In our studycarried out on 52 patients undergoing mitral valve replacement surgery, statistically a significant relationship was determined to exist between preoperative and postoperative changes in ejection fraction, left atrium diameter, pulmonary artery pressure and tricuspid regurgitation. As it is shown in the study, postoperative improvements in some echo parameters ensured improvement and preservation in left ventricular systolic functions.