Samsun E tipi kapalı ceza infaz kurumundaki diyabetli hükümlü/ tutuklu ve personelin diyabet bakım profilleri ile metabolik kontrol değişkenlerinin incelenmesi
Examination of metabolic control variables and diabetes care profiles of diabetic concicted prisoner and staff in Samsun E type closed institute of execution
  1. Tez No: 487511
  2. Yazar: GÜL MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cezaevi, diyabet bakım profili, metabolik kontrol değişkenleri, Prison, diabetes care profile, metabolic control variables
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Maden G., Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki Diyabetli Hükümlü/Tutuklu ve Personelin Diyabet Bakım Profilleri ile Metabolik Kontrol Değişkenlerinin İncelenmesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Hemşirelik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 2017. Bu çalışma, Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki diyabetli hükümlü/tutuklu ve personelin diyabet bakım profilleri ile metabolik kontrol değişkenlerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Şubat-Mart 2017 tarihleri arasında, kurumda diyabet teşhisi almış 24 hükümlü/tutuklu ve 6 personel olmak üzere 30 diyabetli ile gerçekleştirildi. Çalışmada veri toplama aracı olarak, diyabet bakım profili ölçek formu ve metabolik değişken parametreleri kayıt formu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanıldı. Çalışmaya katılan diyabetlilerin %93.3'ünün erkek, %60'ının ilkokul mezunu, %70'inin evli, %76.7'sinin sigara kullanmakta , %66.7'sinin 1. derece akrabasında diyabet öyküsü bulanmakta, %56.6'sında retinopati bulunmakta ve % 96.7'sinin Tip 2 diyabete sahip olduğu belirlendi. Bireylerin %47'sının preobez, %33'ünün obez olduğu saptandı. Sağlık algılama puanlarının düşük olduğu bulundu. Oral antidiyabetik kullanım oranı %66'dır. Hastaların, metabolik değişken parametreleri yüksek bulundu. Bireylerin en sık karşılaştıkları kontrol problemi hiperglisemidir. Diyabetlilerin negatif tutumlarının fazla, pozitif tutumlarının ise düşük olduğu bulundu. Özbakımlarını sürdürmede yetersiz oldukları, diyet ve egzersiz yapmadıkları, yeterli diyabet bilgisine sahip olmadıkları ve diyabetle ilgili eğitim almak istedikleri bulundu. Negatif tutuma sahip olan bireylerin daha çok tedavi engeliyle karşılaştıkları, sosyal ve kişisel özelliklerinin diyabetten daha çok etkilendiği belirlendi. Metabolik değişkenleri yüksek olan bireylerin, özbakımlarının yetersiz olduğu, duygu ve öfkeleriyle başa çıkmada zorlandıkları bulundu. Bireylerin belirttiği duygu ve ifadelerinde, en büyük desteği ailelerinden gördüklerini, ancak cezaevinde oldukları için ailelerinin yanlarında bulunmadığını, diyabet bakımında ailelerinin desteği olmadan zorlandıklarını belirtmişlerdir. Cezaevinde bulunan diyabetlilerin, diyabet yönetiminde olumlu tutum ve davranış geliştirebilmesi için, psikososyal yönden desteklenmesi, diyabetle ilgili yeterli bilgi verilerek, yeterli bakımın sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Maden G., Examination of metabolic control variables and diabetes care profiles of diabetic Concicted / Prisoner and Staff in Samsun E type closed institute of execution, Hasan Kalyoncu University, Department of Nursing, MSc Thesis, Gaziantep, 2017. The aim of this study was to compare metabolic control variables and diabetes care profiles of diabetes at Samsun E type closed institute of execution,. This study was performed at Samsun E type closed institute of execution between dates February-March 2017 and participated 30 convicts, prisoners and staff who has diabetes. In the study, diabetes care profile scale form and metabolic variable parameters used as data collection tools. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) was used at evaluation of the data. Participants in the study 93.3% were male, 60% were primary school graduate, 70% married, 76.7% were using cigarettes, 66.7% has 1.degree relatives with a history of diabetes, 56.6% retinopathy, 96.7% having type 2 diabetes. 47% of participants were pre-obese, 33% were obese. Health perception scores were low. 66% of participants were using oral antidiabetic. Metabolic variable parameters were found high. The most common control problem was hyperglycaemia. The negative attitudes of participants found high, positive attitudes found low. They weren't enough at sustaining self-care, didn't do exercise and diet, did not have enough diabetes information and wanted to get education about diabetes. Participants who have a negative attitude faced with more treatment obstacles, social and personal characteristics were determined to be more affected from diabetes. It has found that participants who has high metabolic variables, weren't enough at self-care and forced to cope with anger and emotion. Participants stated that they saw the greatest support from their families but because of living in the prison their family is away from them and without the support of their families they were forcing in diabetes care. To develop positive attitudes and behaviour in diabetes management of diabetes in the prison, must support the psychosocial aspects, given enough information about diabet and given enough care .