Farklı tümör tiplerinde bcl-2, p53 ve pcna ekspresyonu
Bcl-2, p53 and pcna expression in different tumor tissues
  1. Tez No: 487556
  2. Yazar: MERYEM GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İLHAN, YRD. DOÇ. DR. TURAN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Bcl-2, Histopatoloji, İmmunohistokimya, p53, PCNA, Tümör, Bcl-2, Histopathology, Immunohistochemistry, p53, PCNA, Tumor
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gümüş M. Farklı Tümör Tiplerinde Bcl-2, p53 Ve PCNA Ekspresyonu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Patoloji Anabilim Dalı (Veteriner Programı), Yüksek Lisans Tezi, Van 2017.Kanser, dünyada morbidite ve mortalitenin başlıca nedenleri olan en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Kanserin oluşum mekanizması, hücre poliferasyonu, protoonkogenler, tümör baskılayıcı genler, DNA onarım genleri ve apoptozisisi düzenleyen genlerdeki defektler gibi komplike değişiklikleri içeren çok basamaklı bir süreçtir. Bu çalışmada, apoptotik proteinlerden olan Bcl-2 (anti-apoptotik) ve p53 (pro-apoptotik) ve proliferatif tümör markırı olan PCNA (Prolifetating Cell Nuclear Antigen)'nın farklı hayvan tümörlerinde ekspresyonlarını immünhistokimyasal açıdan belirlemeyi amaçladık. İncelenen toplam 30 tümör olgusu 3 solid adenom (2 meme, 1 göz kapağı), 3 fibrom, 2 fibropapillom, 1 papillom, 1 benign mikst tümör, 4 hemangioma kapillare, 1 leiomyom, 3 papillar adenokarsinom(meme), 4 pulmoner adenokarsinom, 3 yassı hücreli karsinom, 1 kolangiosellüler karsinom, 1 fibrosarkom,1 rhabdomyosarkom, 1 malign mikst tümör(meme) ve 1 venereal tümörden oluşmuştur. Anti-apoptotik bir protein olan Bcl-2, çoğunluğu benign (9/12) olmak üzere toplam 12 vakada değişen şiddette pozitif olarak boyandı. PCNA'nın 30 tümör olgusunun 28'inde immünpozitif olduğu görüldü. PCNA'nın malign tümörlerde en yüksek sonucu vermesi, malignite ile PCNA boyanma arasında pozitif bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. PCNA boyanma ne kadar yüksekse malignitede o kadar yüksektir. p53'ün adenokarsinomlarda daha yoğun görülmesi kötü prognoz ve artan malign potansiyelin tespitinde PAb240 anti-human p53 antikorunun bir malignite kriteri olduğunu doğrulamaktadır.p53, PCNA ve Bcl-2 ekspresyonu normalkontrol dokusundan daha fazla tespit edildi. Sonuç olarak P53 ve PCNA'nın yüksek ekspresyonu kötü prognozdan kaynaklanmaktadır. Bcl-2 ekspresyonu ise prognozun iyi olduğunu göstermektedir. Tümörün patogenezinde, iyi bir prognostik faktör olan anti-apoptotik protein Bcl-2 ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gümüş M.Bcl-2, p53 and PCNA Expression in Different Tumor Tissues, Van Yuzuncu Yıl Unıversity Institute of Health Sciences, Department of Pathology (Veterınary Program), Master's Thesis, Van 2017. Cancer is one of the most important public health problem the leading causes of morbidity and mortality in World. Carcinogenesis is a multistep process involving complicated changes of proliferation index, apoptosis and proto-oncogenes. In the present study, we aimed to determined the expression of Bcl-2 as an apoptotic protein (anti-apoptotic) and P53 (proapoptotic) and PCNA (proliferating cell nuclear antigen) as an proliferative markers tumors in various animal tumors by immunohistochemically. A total of 30 cases were examined, among which there were 3 solid adenoma, 3 fibroma, 2 fibropapilloma, 1 papilloma, 1 benign mixt tumor, 4 hemangioma capillare, 1 leiomyoma, 3 papillary adenocarcinoma, 4 pulmonary adenocarcinoma, 3 squamous cell carcinoma, 1 cholangiocellular carcinoma, 1 fibrosarcoma, 1 rhabdomyosarcoma, 1 malign mixt tumor and 1 venereal tumor.İmmunohistochemically,Bcl-2, an antiapoptotic protein, was positively stained with varying severity in a total of 12 cases, most of which were benign (9/15). In the PCNA case, 28 of the 30 cases examined were immunopositive. PCNA has the highest concordance in malignant tumors, indicating a positive association between malignancy and PCNA staining. The higher the PCNA staining, the higher the malignancy. The increased incidence of p53 in adenocarcinomas confirms that PAb240 anti-human p53 antibody is a malignancy criterion in detecting poor prognosis and increased malignant potential. p53, PCNA and Bcl-2 expression at significantly higher levels than normal control tissue. The high expression of p53, PCNA has been associated with a poor prognosis. The Bcl-2expression is associated with goodprognosis. Further studies are needed to better understand expression anti-apoptotic protein Bcl-2 is a prognostic factor in tumor carcinogenesis.