Hastane çalışanlarının mobbing düzeylerinin belirlenmesine ilişkin alan araştırması
Field research on determining mobbing levels of hospital staff members
  1. Tez No: 487575
  2. Yazar: MELEK DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER RONA TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Sağlık Çalışanları, Mobbing, Health Care Industry, Health Professionals, Mobbing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Mobbing kavramı Türkiye'de yeni olsa da, bu alanda çok fazla çalışma yapılmaktadır. ILO (International Labour Organization) raporuna göre; bazı meslek gruplarının, mobbinge maruz kalma riski çok yüksektir. Riskli olan meslek grupları incelendiğinde taksi sürücüleri, sağlık çalışanları, öğretmenler, sosyal hizmet uzmanlarının ön plana çıktığı görülmektedir. Özellikle sağlık sektörü ve bu sektörde çalışanlar üzerinde yapılan mobbinge yönelik araştırmalarda ise hemşireler ön plana çıkmaktadır. Sağlık alanında yapılan çalışmalar, mobbingin boyutunu ortaya çıkarmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde genel olarak sağlık çalışanlarının yüksek düzeyde mobbinge maruz kaldıkları ifade edilebilmektedir. Bu bağlamda araştırma hastane çalışanlarının mobbing düzeylerini incelemek amacıyla, İstanbul ili Bahçelievler ve Zeytinburnu ilçesinde yer alan iki özel sağlık kurumunda görevli çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 212 çalışan katılmıştır. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının takriben %76'sı kadın, %53'ü 35 Yaş altında olduğunu, %60'ı 2000-3000 TL arasında gelire sahip, %40'ı lise, %64'ü evli, %50'si hemşire ve %35'i sağlık personelinden oluşmuştur. Örneklemde yer alan sağlık çalışanlarının kıdem yılına göre dağılımı homojene yakın nitelik göstermiştir. Çalışanların mobbinge uğrama düzeyleri genel olarak değerlendirildiğinde düşük seviyede olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte sağlık çalışanlarının eğitim durumları, unvanları ve yaşları bazında uğramış oldukları mobbing düzeylerinin farklılaştığı tespit edilmiştir. Analizler neticesinde lisans mezunlarının ilkokul mezunlarına göre, yaşı küçük olanların yaşı büyük olanlara göre ve personel unvanı ile çalışan sağlık çalışanlarının hemşire ve sekreterlere göre daha yüksek düzeyde mobbinge maruz kaldıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of Mobbing in Turkey, although much work is being done in this area. According to the ILO (International Labour Organization) report; some occupational groups, the risk of being exposed to mobbing is very high. - Risk occupational groups were examined, taxi drivers, sanitation workers, teachers, social workers came to the fore. Mobbing research conducted on nurses in the health sector and especially the employees in this sector come to the fore. The size of the mobbing studies in the field of Health reveals. As a result of the research can be expressed in a high level of general health of workers exposed to mobbing. In this context, in order to examine the level of employees mobbing research hospital, Istanbul Zeytinburnu and bahçelievler district, two private employees in health care institutions was carried out. An easy way to research the sampling method selected by 212 participated in running. The health care workers study was approximately 76% female, 53% are under 35 years of age, and 60% have incomes between £ 2000-3000, and 40% high school, 64% married, 50% of nurses and 35% from health personnel was formed. The seniority of employees included in the sample according to years of healthcare quality has shown a close to homogeneous distribution. Overall, it is observed that the levels of mobbing employees being at the low level. However, health workers, educational status, titles, and sustained on the basis of their age, it was determined that the level of mobbing varied. As a result of the analysis, according to the elementary school a graduate of a bachelor's degree, compared to the younger ones the older ones and the staff with the title of employee health nurses and workers are exposed to mobbing, it is observed that at a higher level than the secretaries.