Otomobil bakım servislerınde toz risklerının iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Investigation of dust risks in terms of the work healthand safety in auto maintenance services
  1. Tez No: 487576
  2. Yazar: ÖZKAN KİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KANDEMİR, DOÇ. DR. İBRAHİM HAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Oto Bakım Servisi, Toz, MDHS 14/3, COSHH, Fine Kinney, Auto Care Service, Dust, MDHS 14/3, COSHH, Fine Kinney
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
OTOMOBIL BAKIM SERVISLERINDE TOZ RISKLERININ IŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLIĞI AÇISINDAN INCELENMESI Çalışanlar iş ortamında fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve psikolojik risk etmenleri ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Tez çalışmasının ilk aşamasında gerçekleştirilen literatür çalışması esas alınarak yapılan saha çalışmasında seçilen dört Oto Bakım Servisi'nde belirlenen iki süreçte toplam sekiz noktada“MDHS 14/3: 'Ortam Ölçümü ve Kişisel Maruziyet Solunabilir/Toplam Toz Ölçümü”metodu kullanılarak toz numunesi alınarak gravimetrik analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda oto bakım servislerinin tamamında toz maruziyeti belirlenmiştir. Tüm servislerde ölçülen toz maruziyet değerlerinin yasal mevzuatımızda geçen sınır değerin altında kaldığı görülmüştür. Oto Bakım Servisi'nde çalışanların solunum yoluyla toz maruziyetini değerlendirerek alınabilecek önlemleri belirlemek amacıyla COSHH metodu kullanılarak yapılan risk değerlendirmesinde; en yüksek risk derecesinin zımparalama işleminde oluştuğu, riskin 2'nci risk derecesinde olduğu, G200 kontrol tedbirleri ile riskin kabul edilebilir düzeye indirilebileceği belirlenmiştir. Oto Bakım Servisi'nde fiziksel, ergonomik ve psikolojik risk etmenlerinden kaynaklanan riskleri tespit etmek amacıyla Fine Kinney metodu kullanılarak yapılan risk değerlendirmesinde 42'si çok yüksek, 34' ü yüksek, 39' u önemli ve 7'si olası risk olmak üzere toplam 122 risk tespit edilmiştir. Oto Bakım Servisi'nde toz ölçümlerinin ve risk değerlendirmesinin yapılarak tespit edilecek düzeltici önleyici faaliyetlerin uygulanması ile risklerin önlenebileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF DUST RISKS IN TERMS OF THE WORK HEALTH AND SAFETY IN AUTO MAINTENANCE SERVICES Employees confronted with physical, chemical, biological, ergonomic and psychological risk factors in the work environment. A gravimetric analysis was carried out by collecting dust samples by using“MDHS 14/3: General methods for sampling and gravimetric analysis of respirable and inhalable dust”method, in the two processes, in eight points selected in four selected auto care services in the field study conducted on the basis of the literature study carried out in the first stage of the thesis study. In the analyzes result, all of the auto-care services were exposed to dust. The measured dust exposure values in all services were found to be below the limit value in our legal regulations. In the the risk assessment using the COSHH method was used to determine precautions that could be taken by evaluating respiratory dust exposure in employees of the auto care service; It has been determined that the highest risk level is in the sanding process and this risk, in the 2nd risk level which can be reduced to an acceptable level with the G200 control measures. To determine the risks arising from physical, ergonomic and psychological risk factors in the auto care service, a total of 122 risks were identified in the risk assessment using the Fine Kinney method, with 42 very high, 34 high, 39 substantial and 7 possible risk. It is evaluated that the risks can be prevented by applying the dust measurements and the corrective preventive activities to be determined by risk assessment at the Auto Maintenance Service.