Krom atıklarının köpük beton yapımında agrega olarak kullanımının araştırılması
Investigation of the use of chromium waste as aggregate in foam concrete
  1. Tez No: 487766
  2. Yazar: ZEHRA RÜYA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN KILINÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Krom, atık, köpük beton, ısı iletkenlik, Chrome, waste, foam concrete, thermal conductivity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışması ile Burdur civarı krom atıkları ile üretimi planlanan köpük betonun, dayanım, ağırlık, ısı geçirimsizliği özellikleri araştırılmıştır. Çevresel etki açısından temiz ve doğada hazır halde bulunan atık malzemenin inşaat sektöründe sağlayacağı fiziksel, mekanik ve ekonomik yararların ortaya koyulması hedeflenmiştir. Bu kapsamda, Burdur Merkez Ulupınar bölgesinde krom zenginleştirme tesislerinden çıkan atık malzemenin özellikleri incelendi. Bu atıklar elekten geçirilerek dane çapı 1 mm. den küçük boyutta agrega kullanıldı. Krom atıklarının köpük beton özelliklerini nasıl değiştirdiğini incelemek için amaçlı olarak 700/800 kg/m3 yoğunluklu tasarlanan köpük betonun karışım miktarları hesaplandı. Hesaplanan karışım oranlarında, üç farklı olacak şekilde %100 krom atığı, %50 mikronize kalker+%50 krom atığı ve %100 mikronize kalker agrega kullanılarak köpük beton serileri üretildi. Üretilen beton, taze haldeyken TS EN 12350–6'ya uygun olarak taze beton birim hacim ağırlık deneyi yapıldı. Üretilen hafif betonlar belirli 28 gün süre kür edilerek, 28 günlük basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve ısı iletkenlik deneyleri ve rötre deneyleri yapıldı. Deney sonuçları; basınç dayanımı için TS EN 1354'e göre, eğilme dayanımı için TS EN 12390-5 'e göre, ısı iletkenlik deneyi TS EN 12664'e göre, rötre deneyi TS ISO 1920-8,2009'e göre yapıldı. Sonuç olarak krom atıklarının köpük beton yapımında belli şartlar altında kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, It have been investigated that chromium waste from which obtained form region in Burdur, properties of strength, weight, heat impermeability of foamed concrete. In terms of environmental impact, it is aimed to reveal the physical, mechanical and economical benefits of the waste materials that are clean and ready in the country. In this context, the characteristics of the waste material from the chromium enrichment facilities in Burdur Merkez Ulupınar region have been examined. These wastes are passed through a sieve and the grain diameter is 1 mm. Aggregate of small size was used. To investigate how chromium waste changes the properties of foam concrete, the amount of foam concrete designed for a density of 700-800 kg/m3 was calculated. In the calculated mixture ratios, foam concrete series were produced using three different types of 100% chromium sulphate, 50% micronised limestone + 50% chromium sulphate and 100% micronised limestone aggregate. Pressure resistance according to TS EN 1354, bending strength according to TS EN 12390-5, thermal conductivity test according to TS EN 12664, shrinkage test according to TS ISO 1920-8,2009. As a result, it has been observed that chromium waste can be used under certain conditions in the construction of foamed concrete.