Sucuktan izole edilen koagülaz-negatif Staphylococcus (KNS) ve Macrococcus caseolyticus suşlarının biyofilm oluşturma özelliklerinin ve adezyon faktörlerinin araştırılması
Investication of biofilm manufacturing properties and adhesion factors of coagulase-negative Staphylococcus (CNS) and Macrococcus caseolyticus species izolated from sausage (sucuk)
  1. Tez No: 487769
  2. Yazar: GAYE ASUMAN YERLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU ÖZDEN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Koagülaz-negatif Staphylococcus, Macrococcus caseolyticus, Biyofilm, adezyon faktörü, Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR), Coagulase-negative Staphylococcus, Macrococcus caseolyticus, Biofilm, adhesion factor, Polymerase chain reaction (PCR)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada geleneksel fermente Türk sucuklarından izole edilen 50 adet koagülaz-negatif Staphylococcus (KNS) ve 10 adet Macrococcus caseolyticus suşlarının biyofilm oluşturma özelliklerinin fenotipik olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca KNS ve M. caseolyticus suşlarının biyofilm oluşumu ile ilişkili genlerinin (icaA, icaD ve bap) yanında adezyon genlerinin de (fnbB, fib, clfA, clfB, cna, eno, ebpS, bbp ve fnbA) varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile araştırılmıştır. Çalışma sonucunda KNS ve M. caseolyticus suşlarında en sık rastlanan genin adezyon genlerinden biri olan eno geni olduğu tespit edilmiştir. eno geni M. caseolyticus suşlarının tümünde (% 100) ve KNS suşlarının ise % 66,67'sinde saptanmıştır. icaA geni KNS suşlarının % 15,69'unda tespit edilirken M. caseolyticus suşlarının hiçbirinde varlığı tespit edilmemiştir. Çalışma kapsamında araştırılan diğer genlere hiçbir suşta rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was phenotypically idendification of biofilm forming properties of coagulase-negative Staphylococcus (CNS) in 50 strains and Macrococcus caseolyticus in 10 strains isolated from traditional Turkish sausages. In addition, beside the genes associated with biofilm forming (icaA, icaD and bap) in CNS and M. caseolyticus strains presence of adhesion genes (fnbB, fib, clfA, clfB, cna, eno, ebpS, bbp and fnbA) were also investigated by polymerase chain reaction (PCR). As a result of the study,eno gene has been found to be one of the most adhesion genes in CNS and M. caseolyticus strains. eno gene determined as 100% and 66.67% in M. caseolyticus and CNS strains, respectively. Presence of icaA gene was not detected in any M. caseolyticus strains while icaA gene was detected as 15.69 % of CNS strains. The other genes investigated in the scope of the work were not detected in any strains.