Synthesis and characterization of multicomponent nanomaterials
Çok bileşenli nanomalzemelerin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 487850
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN SELDA POZAN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Kimya, Bioengineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Nanokompozit, İkili oksit, Nanotechnology, Nanocomposite, Binary oxides
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyo ve Nano Teknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Nano teknolojinin tanımı, uygulama alanları ve yararları, nano materyallerin tanımı, özellikleri ve üretim metotları hakkındaki açıklamalar tezde sunulmuştur. Ayrıca, literatürdeki çalışmalar dikkate alınarak, nano-metal oksitler ve uygulama alanları da incelenmiştir. Bu tez çalışmasında, saf kalay (IV) oksit (SnO2), titanyum (IV) oksit (TiO2), zirkonyum (IV) oksit (ZrO2), bizmut (III) oksit (Bi2O3) ve çinko oksit (ZnO) sol-gel ve birlikte çöktürme metotları kullanılarak hazırlanmıştır. Ayrıca, TiO2-Bi2O3, ZnO-Bi2O3 ve ZrO2-Bi2O3 ikili oksitleri katı hal metodu ile hazırlanmıştır. Buna ilaveten, basit sol-gel metod ile kristal yapıda saf bizmut oksiklorür (BiOCl) nano- kompozit sentezlenmiştir. Numunelerin yapı, morfoloji ve bant değerleri, sırasıyla Xışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) ile tanımlanmıştır. Karakterizasyon sonrası, sırasıyla SnO2, Bi2O3, TiO2, ZnO ve ZrO2 için tetragonal, monoklinik, anataz, heksagonal ve tetragonal fazı doğrulanmıştır. Monoklinik α-Bi2O3, tüm ikili oksit numunelerde doğrulanmıştır. Bununla birlikte, saf anataz faz TiO2, tetragonal faz ZrO2 ve heksagonal faz ZnO sırasıyla TiO2-Bi2O3, ZrO2-Bi2O3 ve ZnO-Bi2O3 ikili oksitlerde doğrulanmıştır ve ikili metal oksit nanokompozitlerdeki metal oksit kristal boyutlarının değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, sol-gel and co-precipitation methods were used to synthesize pure tin (IV) oxide (SnO2), titanium (IV) oxide (TiO2), zirconium (IV) oxide (ZrO2), bismuth (III) oxide (Bi2O3) and zinc oxide (ZnO). Moreover, binary oxides of TiO2-Bi2O3, ZnO- Bi2O3 and ZrO2-Bi2O3 were prepared by solid state method. In addition, pure and crystalline Bismuth oxychloride (BiOCl) nanocomposite was also synthesized with simple sol-gel method. The structure, morphology and bands of samples were characterized by X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscope (SEM) and Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) respectively. After characterizations, a tetragonal, monoclinic, anatase, hexagonal and tetragonal phase of SnO2, Bi2O3, TiO2, ZnO and ZrO2 were confirmed respectively. Monoclinic α-Bi2O3 was confirmed in all binary oxides samples, however, pure anatase phase TiO2, tetragonal phase ZrO2 and hexagonal phase ZnO confirmed in TiO2- Bi2O3, ZrO2- Bi2O3 and ZnO- Bi2O3 binary oxides respectively and also it was observed that there were changes in crystalline sizes of metallic oxides in binary oxide nanocomposites.