Dyned mobil yazılımının ortaöğretim öğrencilerinin İngilizce dersi akademik başarılarına etkisi
Effects of dyned mobile software's on hihg school students' academic achievement of English lessons
- Tez No: 488282
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MURAT İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mobil Dil Öğrenme, Dyned Yazılımı, Akademik Başarı, Başarı Testi, Öğrenci Görüşleri, Mobile Language Learning, Dyned Software, Academic Success, Achievement-test, Student Opinions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, Dyned Mobil İngilizce eğitim yazılımının öğrencilerin mobil cihazlara yönelik düşüncelerine ve İngilizce dersi akademik başarılarına etkileri araştırılmıştır. Nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmış ve araştırma, sıralı açıklayıcı karma desene göre yapılandırılmıştır. Çalışma grubunu 2015 – 2016 eğitim öğretim yılında İzmir – Çiğli Yıldız Tınas İzmiroğlu Anadolu Lisesi'nin 10. sınıfında öğrenim gören 67 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda dersler Dyned Mobil yazılımı ile, kontrol grubunda ise geleneksel yöntem (yüzyüze) ile işlenmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak kullanılmak üzere başarı testi ve standartlaştırılmış açık uçlu görüşme formu geliştirilmiştir. Nicel veriler geliştirilen başarı testi ile toplanmıştır. Nicel verilerin çözümlenmesi aşamasında grupların birbiri ile karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t-testi, her bir grubun kendi içinde ön-test ile son-test karşılaştırılması ise bağımlı örneklem t-testi ile yapılmıştır. Nitel veriler, geliştirilen standartlaştırılmış açık uçlu görüşme formları ile toplanmış ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; her iki gruba verilen eğitim de öğrencilerin akademik başarılarını anlamlı düzeyde artırmıştır. Nitel veriler incelendiğinde ise; Dyned Mobil yazılımının öğrencilerin yabancı dil becerilerinin gelişimine ve İngilizce dersine yönelik güdülenme seviyelerine olumlu katkılar sağladığı ortaya çıkmış, Dyned Mobil yazılımı ile ilgili olumlu ve olumsuz görüşler belirtilmiştir. Üzerinde durulan bir diğer görüş ise, Dyned ya da geleneksel yöntemlerin tek başına değil, iki yöntemin birlikte kullanılmasının daha uygun olduğudur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Dyned Mobile English training software on the academic achievement and perceived learning of English language classes of high school students are investigated. Quantitative and qualitative research techniques are used and the research is structured according to the sequential mixed method. The participants of this study are 67 students who are in the 10th grade of Çiğli Yıldız Tınas İzmiroğlu Anatolian High School in 2015-2016 academic semesters. In the experiment group, lessons are processed with Dyned Mobile software and in the control group with the traditional method (face to face training). An achievement-test and a standardized open ended interview form have been developed to be used as a measurement tool in the research. Quantitative data are collected using the developed achievement-test. Independent sample t-test is used to compare groups in the analysis of quantitative data, and t-test is used to compare each group with pre-test and post-test.Qualitative data are collected with developed standardized open ended interview forms and analyzed by content analysis. According to the results of the study, the education given to both groups significantly increased the academic achievement of the students. When the qualitative data are examined it is found that Dyned Mobile software provides positive contributions to the development of foreign language skills and motivation levels for English lessons. Positive and negative opinions are expressed about Dyned Mobile software. Another opinion for students is that it is better to use Dyned or traditional methods together rather than alone.