Mavi ışık yayan polimer/QD temelli QDLED ve hibrit OLED'lerin hazırlığı ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of blue light emitting polymer/QD based QDLED and hybrid OLED
- Tez No: 488311
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN VARLIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Energy, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik ışık yayan diyot (OLED), kuantum nokta (QD), Organic light emitting diode (OLED), Quantum dot (QD)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez kapsamında kuantum nokta (QD) ve polimer malzeme kompozitleri i) ışıma ve ii) boşluk aktarım (HT) katmanlarında kullanılmıştır. Kompozit yapı kullanımı ile inorganik ve organik yapıların avantajlarının birlikte kullanımı hedeflenmiştir. Işıma katmanı kompozitinde, yeşil ışık yayan ZnCdSSe QD, POSS grubu ile sonlandırılmış fluorenil tabanlı bir mavi ışık yayan polimer (ADS231BE) birlikte kullanılmıştır. Normalize elektrolüminesans eğrileri, ışımanın sadece ADS231BE'den sağlandığını ve QD' den ışıma elde edilemediğini göstermektedir. Mavi ışık verim değerleri düşmüş ancak aygıt kararlılığında artış tespit edilmiştir. HT katmanı kompoziti, bir amin ile modifiye edilen grafen oksit (DOA-GO) ve poli(3,4-etilendioksitiyofen) polistren sülfonat (PEDOT:PSS) içermektedir. DOA-GO ve PEDOT:PSS polimeri bir arada uygulanarak, hem boşluk taşınım mekanizmasında iyileşme, hem de dalgaboyu dönüştürücü olarak kullanım hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, quantum dot (QD) and polymer material composites are used in i) emissive and ii) hole transport layers. It is intended to be used the advantages of the inorganic and organic structures together, with using composites structures. Green light emitting ZnCdSSe QD, fluorenyl based blue light emitting polymer (ADS231BE) that ended with POSS group were used together, in the composite of emissive layer. Normalized electroluminescence curves show that the emission is only provided from ADS231BE and the emission can not be obtained from QD. Although blue light efficiency values have decreased, it is determined that device stability increased. The HTL composite has contained, poly (3,4-ethylenedioxythiophene) polystyrene sulfonate (PEDOT: PSS) and graphene oxide modified with an amine (DOA-GO). DOA-GO and PEDOT:PSS polymer are applied together, for both improvement at the hole transport mechanism and using as a wavelength converter are aimed.