Dalga türbinlerinin salınan su sütunu sistemlerinde (OWC) kullanılan Wells türbinlerinin verimlerinin iyileştirilmesi
Improving the efficiency of Wells turbines used as wave turbines of water column systems (OWC)
  1. Tez No: 488313
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ PEKBEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Dalga Enerjisi, Wells Türbini, Kanat Profili, OWC Verimi, Renewable Energy, Wave Energy, Wells Turbine, Blade Profile, OWC Efficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dalga türbinleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi eldesinde son yılların gelişmekte olan makinalarıdır. Bu gelişim, özellikle verim artışının sağlanması amacına yöneliktir. Bu tezde, verim artışına katkı amaçlı olarak, türbin kanatlarına oyuk yerleştirerek akış ayrılmasının geciktirilmesi özgün önerisinden hareket edilmiş ve bu öneri, dalga türbinlerinin salınan su sütunu sistemlerinde (OWC) kullanılan Wells türbinlerine uygulanarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin ilk aşamasında, düz yüzeyli bir dalga türbini kanadının verimini araştıran, literatürde sıkça atıf alan ve hem nümerik hem de deney yöntemine göre irdeleme gerçekleştiren bir referans çalışma seçilmiş ve bu türbinin verimi, referans çalışmaya benzer şekilde nümerik ve deneysel olarak saptanarak kıyaslama yapılmıştır. Tezin sonraki aşamasında, ilk aşamada incelenen düz yüzeyli dalga türbini kanadına 154 ve 310 adet oyuk yerleştirilerek sayısal ve deneysel olarak türbin verimi elde edilmiş ve türbin kanadına oyuk yerleştirilmesi özgün önerisinin akış ayrılmasını geciktirerek verimi artırdığı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, kanat yüzeyine oyuk açılmasının verimi %30-40 oranında artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Wave turbines are the developing machines of recent years under the power of electricity from renewable energy sources. This development is mainly aimed at increasing the efficiency of the system. In this thesis, in order to contribute to the increase in efficiency, based on the original proposal of delaying the flow separation (stall) by applying dimples on the turbine blades and this proposal has been applied to Wells turbines used in Oscillaitng Wave Column systems (OWC) of wave turbines. In the first step of this evaluation, a reference study, which is frequently referred to in the literature, investigating the efficiency of a flat-surfaced turbine blade and which carries out both numerical and experimental study, was selected. Numerical and experimental determination of the efficiency of this turbine were made similar to reference study and comparison of the results were made. In the later stage of the thesis, 154 and 310 dimples were placed in the flat surface of the wave turbine blade that was examined in the first stage, numerical and experimental turbine efficiency was determined. The original proposal of placing the dimples on the turbine blade caused stall delay. The results have shown that the placement of dimples on the blade surface increases the efficiency by about 30-40%.