Hydrogen production from coffee wastes
Kahve atıklarından hidrojen gazı üretimi
  1. Tez No: 488339
  2. Yazar: HAKAN ÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, kahve atığı, biyokömür, katalizör, su buharı gazlaşması, hidrojen, Biomass, coffee wastes, biochar, catalyst, steam gasification, hydrogen
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada hammadde olarak kahve atıkları, kahve atıklarının 300 ˚C ve 500 ˚C piroliziyle elde edilen biyokömürler ve bu biyokömürlerin karışımları kullanılarak su buharı gazlaşmasıyla termal ve katalitik olarak hidrojen gazı üretimi çalışılmıştır. Ayrıca su buharı gazlaşmasının dezavantajı olarak ortaya çıkan katranın parçalanması amaçlanmıştır. Su buharı gazlaşması dikey sabit çift yataklı reaktörde gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylerde biyokütle yatağı (üst yatak) 850 ˚C'de sabitlenmiş olup termal denemelerde katalizör yatağı (alt yatak) 600-850 ˚C arasında farklı sıcaklıklar denenmiştir. Değişen alt yatak sıcaklığının H2 verimine ve katranın parçalanması üzerine etkisi incelenmiştir. Farklı katalizörlerin etkilerinin araştırıldığı gazlaşma denemelerinde ise alt yatak 700 ˚C'de sabitlenmiştir. Katalizör olarak dolomit, kırmızı çamur ve midye kabuğu kullanılarak düşük sıcaklarda katranın parçalanması amaçlanmıştır. Karışımların gazlaşmasında ise biyokütle ve biyokömürün arasındaki sinerjik etki incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, thermal and catalytic hydrogen production was studied by using steam gasification using coffee waste, coffee waste chars obtained from pyrolysis at 300 ˚C and 500 ˚C and their blends as biomass. It was also aimed the decomposition of the tar which is an unwanted by-product of steam gasification. The steam gasification was carried out in a vertical fixed double bed reactor. In the all experiments, the biomass bed (upper bed) was fixed at 850 ˚C. In the thermal experiments, the temperature of catalyst bed (bottom bed) was varied between 600 and 850 °C and the effect of bottom bed temperature on the H2 yield and tar decomposition was investigated. In catalytic experiments, bottom bed temperature was fixed at 700 ˚C and the effect of catalysts (dolomite, red mud and mussel shell) on tar decomposition was investigated. In the gasification of blends, the synergistic effect between biomass and biochar was investigated.