Kağızmanlı Aşık Sadık Miskinî(Hayatı-sanatı-eserleri)
Minstrel Sadik Miskinî from Kagızman (His life - art - works)
- Tez No: 488493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN DAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşık Edebiyatı, Âşık Sadık Miskini, Mani, Özdeyiş, Atışma, Âşık Literature, Âşık Sadık Miskinî, Mani, Apothegms
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 636
Özet
Âşık edebiyatı, Türklerin sanat anlayışını en eski Türk kültüründen başlayarak günümüze kadar yaşatan bir gelenektir. Âşık edebiyatı tarihini, eski Türk halk şairleri olan Kam-Şamanlara kadar götürmek mümkündür. O, yüzyıllar boyunca Türk milleti-nin duygu ve düşünce dünyasında büyük bir yer edinmiştir. Türklerin ilk dönemlerden itibaren birçok devletler kurup ve bu devletler içerisinde bu geleneği yaşatmaları, şüp-hesiz âşık edebiyatının günümüzde varlığını sürdürmesine katkı sağlamıştır. Günümüz âşık edebiyatı, bir gelenek çerçevesinde varlığını devam ettirmektedir. Ülkemizin belirli bölgelerinde varlığını sürdüren âşıklık geleneği Doğu Anadolu, Gü-neydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde kendini daha canlı göstermektedir. Âşık Sadık Miskinî âşıklık sanatını, Kars'ın Kağızman ilçesinde yürütmektedir. Kars âşıklık geleneği içerisinde önemli bir yere sahip olan Sadık Miskinî, şiirlerini bir-çok farklı türde meydana getirmiştir. Onun şiirleri insan, tabiat ve aşk unsurları üzerine kuruludur. Çalışmada Âşık Sadık Miskinî, hem ülke hem yaşadığı şehir odaklı bilgiler ışığın-da incelenmiştir. Âşıklık kültürünün yaşatılması ve tanıtılması açısından Âşık Sadık Miskinî birçok yönden değerlendirilmiştir. Âşığın farklı türlerde 449 şiiri vardır. Bunun-la birlikte 210 adet mani, 230 adet özdeyiş ve 3 adet atışma türünde eser vermiştir. Bu farklı türdeki şiir, atışma ve özdeyişleri, şekil ve içerik yönünden incelenmiştir. Bu ya-pılan inceleme ile Sadık Miskinî'nin gelenek içerisindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Âşık (minstrel) literature is the Turkish understanding of art that started in the ol-dest from Turkish cultura and a tradition that still lives to the present day. It is possible to go back to the history of âşık literature to the old folk poets of Turkish, the Kam-Shamans. For centuries, it has had a significant place in the world of feelings and tho-ughts of the Turkish nation. The fact that the Turks established many states from the first period on and kept this tradition within these states has undoubtedly contributed to the preservation of the present existence of âşık literature. Today, âşık literature is continuing its existence within the bounds of tradition. Continuing its existence in certain regions of our country, the âşık tradition shows itself more vigorously in Eastern, Southeast and Central Anatolia. The subject of this study is Âşık Sadık Miskinî who continues the âşıklık art in the Kagızman county of Kars. Sadık Miskinî, who has an important place in the âşıklık tradition of Kars, has created his poems in many different forms. His poems are based on human nature and the elements of love. In this work, Âşık Sadık Miskinî was examined in the light of country and city-focused information. Âşık Sadık Miskinî has been evaluated from many aspects in terms of sustaining and promoting the Âşıklık culture. The Âşık has 449 poems in dif-ferent genres. Together with this, he has created 210 manis, 230 apothegms and 3 pie-ces of duets. These different kinds of poetry, duets and apothegms are examined in terms of form and content. Through this examination, the place of Sadik Miskinî in tradition was determined.