Geology and geochemistry of listwaenites and gold occurrences in Kağızman-Kars region (eastern Türkiye)
  1. Tez No: 14593
  2. Yazar: NECATİ TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kağızman, Kars, listvenit, jeokimya, altın, Kağızman, Kars, listwaenite, geochemistry, gold Science
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
KARS-KAGIZMAN YÖRESİNDEKİ ALTIN ZUHURLARI VE LÎSTVEN İTLER İN JEOLOJİSİ VE JEOKİMYASI (DO?U TÜRKİYE) Tüysüz, Necat i Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Erler Haziran 1991, 132 sayfa ÖZET Bu araştırmada, Komik mah. ve Çermeli mah. arasında yer alan listvenit ve cevherleşmelerin mineralojisi ve jeokimyası incelenmiştir. Çalışılan sahada Kağızman kompleksi, Kazıkkaya tonalitleri, Tuzluca formasyonu ve Komik taraçaları yer alır. Kağızman kompleksi başlıca serpantinit, peridotit, gabro ve bazalttan oluşur. Komik taraçaları plaser altın içerirler. Listvenit ler 3 km uzunluğundaki KD yönlü bir zon boyunca, genellikle 3 - 5 m. kalınlıklarda bant veya mercek şeklinde bulunurlar. Oluşumları temel olarak faylarla kontrol edilmiştir. Faylar, genelde ya tonalitik sokulumlara bağlı ya da bu sokulumlar tarafından ısıtılan çözeltiler için kanal görevi yaparlar. Listvenit ler, fay zonları boyunca serpantini t ler in 220° - 250 °C sıcaklıkta bu çözeltiler tarafından alterasyonu ve serpantini lere Ca, C02, Si02, K20, F, As ve Cu eklenmesi ve buna karşılık serpant ini t lerden MgO yıkanması sonucu oluşmuşlardır. Kimyasal bileşimlerine göre listvenitler iki türe ayrılırlar: 1- Faz 1 istveni t ler i ve 2- Faz II 1 istveni t ler i Faz 1 istveni t ler i genellikle karbonat ve daha az oranda da serpantin minerallerinden oluşurlar. Karbonatlar başlıca dolomit ve ankeritik dolomittir. Kalsit oldukça az oranda izlenir. Buna karşılık, Faz II 1 istveni t ler i silisin kuvars ve kalsedon şeklindebelirmesi ile tipiktir. Faz I 1 istveni t ler i serpantin al terasyonunun ilk fazını işaret eder ve Faz II 1 istvenitler ine geçiş gösterirler. Listvenitler Co ve Ni azalmasına kargılık Cu ve As artmasıyla belirginleşirler. Listvenit oluşumu esnasında açığa çıkan Ni ve Co yakındaki fay ve kırık zonlarında ikincil Ni ve Co mineral leşmeler i olarak toplanırlar. Bu mineraller oldukça ender olarak gelişmişler ve dolayısıyla herhangi bir cevherleşme oluşturma dıkları gibi ikincil altın zenginleşmesine de neden olamamışlardır. Altının serpant inlerdeki doğal bolluğu göz önünde tutulursa, incelenen serpantini tlerin altın bakımından hiç de fakir olmadıkları görülür (84 ppb). Dolayısıyla, Faz I 1 istvenitleri Ni ve Co a ilaveten azalan altın içerikleri (47-6 ppb) ile dikkati çekerler. Serpant inlerdeki manyetitlerin oldukça düşük altın içermeleri, serpant inleşme esnasında manyetitlerde herhangi bir altın zenginleşmesinin olmadığını gösterir. Faz II 1 istveni t ler i, Faz I 1 istveni t ler ine göre daha fazla altın içerirler (107-2 ppb). Altın ile arsenik arasında saptanan düşük korelasyon, altının arsenik komplekslerinden ziyade silisle taşındığını belirtir. Listvenitler, önemli bir altın cevherleşmesi içermemelerine ragmen, oluşumları esnasında açığa çıkan altın ile plaserleri beslemişlerdir. İncelenen sahadaki kuvars damarları yer yer 1500 ppb ye varan, 1 istveni t lere göre daha fazla altın içerirler. Kuvars damarlarındaki altın 330°C - 350°C arasLnda oluşmuştur. Altın plaserlere taşınmadan önce kuvars damarları veya bitişik süreksizlik zonlarında su tablasının altında ikincil bir zenginleşmeye uğramıştır. Bu ikincil zenginleşme altının iri taneler şeklinde oluşmasına neden olmuştur. Dolayısıyla plaserdeki genellikle iri taneler halinde bulunan altının asıl kaynağı kuvars damarları ve bunlara bitişik kırık zonlarıdır.
Özet (Çeviri)
GEOLOGY AND GEOCHEMISTRY OF LISTWAENITES AND GOLD OCCURRENCES IN KAGIZMAN-KARS REGION (EASTERN TÜRKİYE) Tüysüz Necati Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Erler June 1991, 132 pages ABSTRACT In this research, mineralogy and chemistry of listwaenites and mineralizations between Komik mah. and Çermeli mah. are studied in detail. The area consists of Kağızman complex, Kazıkkaya tonalites, Tuzluca formation and Komik terraces. Kağızman complex comprises mainly of serpent ini te, peridotite, gabbro and basalt. Listwaenites occur in serpentinites. Komik terraces contain placer gold. Listwaenites are exposed as banded or lensoid bodies of about 3~5 m. thickness, extending for over 3 km in a NE-trending zone. Their formation was eventually controlled by faults, which mainly served as channelways for solutions which might have been either derived from or heated by tonalitic intrusions. Alteration of serpentinites along fault zones at temperatures between 220°C and 250°C brought about formation of listwaenites by addition of Ca, C02, Si02, K20, F, As, and Cu and leaching of MgO. Listwaenites are classified into two distinct phases with respect to their chemical compositions as; 1) phase I listwaenites and 2) phase II listwaenites. Phase I listwaenites are largely dominated by carbonate and occasionally serpentine minerals. Carbonates are mainly dolomite and ankeritic dolomite and rarely calcite. Phase II listwaenites are, in contrast, characterized by appearence of silica in the form of quartz and 1 1 1chalcedony. Phase I listwaenites mark the first stage of serpent ini te alteration and are followed by the generation of phase II listwaenites. Listwaenites involve Co and Ni depletion and Cu and As addition. Ni and Co are generally accumulated in nearby shear and fault zones as secondary Co and Ni minerals. These are sporadic and hence causing no appreciable mineralizations and related gold concentrations. Gold content of serpentinites studied appear to be rather high (84 ppb) considering their crustal gold abundances, however, the low gold content of phase I listwaenites reveal gold depletion (47-6 ppb) as well as Co and Ni. Gold contents of magnetites in serpentinites are rather quite low indicating that no gold concentration occurred from peridotites to serpentinites. Phase II listwaenites contain relatively higher gold (107.2 ppb). The lack of correlation between As and Au suggests a silica-gold transportation rather than an arsenic-gold transportation. Although listwaenites do not contain any significant gold mineralizations, their formation facilitated gold release from serpentinites to placers. Quartz veins in the studied area contain more gold, reaching up to 1500 ppb. Gold was deposited in quartz veins at temperatures between 330 °C and 350 °C. Before it was carried in placers, gold was redeposited in fractures in quartz veins or adjacent shear zones below water table. Redeposition of gold resulted in formation of coarser gold grains. Therefore, coarse nature of gold in placers indicates quartz veins and adjacent shear zones as contributors of bulk of the gold.