Sinemada müziğin otonomisi ve duysal bir aktör olarak anlam oluşturma biçimleri
The autonomy of music in cinema and its functions as a sensual actor in the formation of meaning
- Tez No: 488513
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞEFİK GÜNGÖR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: film müziği, duysal aktör, bilişsel algı, görsel işitsel analiz, film music, sensual actor, cognitive psychology, audio-visual analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezin amacı müziğin sinemadaki otonomisi üzerinden etki ve işlevlerini araştırmak ve müziğin duysal bir aktör olarak filmlerde anlam oluşturma şekillerini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca farklı türdeki müziklerin filmlerde nasıl algılandığını ve görsel anlatının müzikle birlikte nasıl bir değişime uğradığını göstermektir. Araştırma yaparken gerek sinema, gerekse film müziği alanında çalışmalar yapmış akademisyenlerin, yönetmenlerin ve bestecilerin görüşlerinden de faydalanılmıştır. Müziğin sinemadaki etkisi ve anlam oluşturma şekilleri araştırılırken, onun filmdeki karakterlerden farklı ve bağımsız olarak görüntüsü olmayan fakat sesi olan bir aktör gibi işlev gördüğü önerilmiş ve film-müzik ilişkisi bu doğrultuda çözümlenmiştir. Tez ayrıca film müziğinin tarihsel süreç içerisindeki gelişimini ve anlam yaratma biçimlerindeki değişimi çeşitli ülke sinemaları ve film türlerinden örneklerle irdelemeye çalışmıştır. Film ile müzik ilişkisi incelenirken, görsel ile işitsel malzeme felsefe, estetik, anlambilim, müzik teorisi, film teorisi, semiyoloji ve bilişsel algı alanlarından faydalanarak disiplinler arası bir yaklaşımla analiz edilmiştir. Sinemada filme özel olarak yazılan müziklerle, önceden yazılmış müziklerin, özellikle de klasik müziğin anlam oluşturmaktaki farklılıklarını ortaya çıkarmak için, her iki türde film analizine yer verilmiştir. Tez farklı yönetmen ve ülkeden günümüze ait üç filmi mercek altına almış, müziğin otonom ve duysal bir unsur olarak anlatıdaki yerini açığa çıkarmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the effects and functions of music in cinema through its otonomy, and to shed light on the ways in which it forms meaning in film as a sensual actor. It also aims to Show how different types of music are perceived and how the visual narrative is transformed by the addition of music. A thorough review of the literature produced by academics in the field of film and film music has been carried out, and the thesis has benefited from research on the views of film directors and film music composers. The thesis proposes that music functions as independent but invisible actor in film, with a voice of its own. The thesis also examines the development and production of meaning of film music from its origins untit the present day, based on examples from a wide array of films in international cinema. The study of the relationship between film and music was carried out through a detailed analysis of the visual and aural information, benefiting from the areas of philosophy, aesthetics, hermeneutics, music theory, film theory, semiology and cognitive psychology. In order to achieve a comparison of meaning formation between original music written specifically for a film and the inclusion of already existing music, especially music from the classical canon, analysis of both types of films were included. The thesis focuses on three contemporary films from different countries and directors, demonstrating that music, as a crucial and indispensable element in cinema, is able to form meaning through its autonomy, sensory power, and narrative character as an invisible but audible actor.