2016 yılı öğretmen performans değerlendirme sisteminin öğretmen ve yöneticilerin görüşlerine göre değerlendirilmesi
2016 year teacher performance evaluation teacher and administrators of the system evaluation according to views
  1. Tez No: 488595
  2. Yazar: ÖMER FALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirme, öğretmen performansı, yönetici ve öğretmen görüşleri, performans değerlendirme sistemi, Performance assesment, Teacher performance, School Administrators
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, 2016 yılında okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenlerin, okul ve kurum müdürleri tarafından yapılan performans değerlendirmesine ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerini incelemektedir. Denizli ili Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerindeki ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 306 öğretmen ve yöneticiye araştırmacı tarafından geliştirilen“2016 Yılı Öğretmen Performansı Değerlendirme Sistemini Değerlendirme Anketi”uygulanmıştır. Elde edilen veriler, yüzde, frekans, Anova ve Tukey HSD testi ile analiz edilmiş olup, verilerde cinsiyet, görev türü, okul türü ve kıdem değişkenlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğretmen görüşlerinden öğretmen performans değerlendirme sisteminin objektif olarak ölçülebilir nitelikte olmadığı, değerlendirme yapılırken okulun çevre koşulları, branş farklılıkları, kurum tipleri, öğrenci-öğretmen sayısı değişkenlerine dikkat edilmesi gerektiği bulgularına ulaşılmıştır. Ayrıca, öğretmenler çoklu değerlendirme veri kaynaklarından öz değerlendirme, zümre öğretmeni ve alanında uzman kişilerin değerlendirme sürecine katılımını desteklerken, veli, müfettiş, öğrenci ve müdür yardımcısı katılımını olumsuz olarak değerlendirmiştir. Öğretmen görüşlerinin dikkate alınarak performans değerlendirme sisteminin güncellenmesi sistemin geçerliliği ve güvenirliğini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine teachers and administrators' opinions regarding the performance evaluation made by the teachers of the schools and institutions affiliated to the Ministry of National Education, Schools and Institutions in 2016. The“2016 Year Teacher Performance Evaluation System Evaluation Questionnaire”was developed by 306 teachers and manager researchers working in primary and secondary schools in Denizli Merkezefendi and Pamukkale districts. In The obtained data were analyzed by percentage, frequency, Anova and Tukey HSD test and significant differences were found in gender, type of task, school type and seniority variables in the data. The views of teachers teacher performance appraisal system is not objectively measurable quality, evaluation differences in school when environmental conditions, branches, agencies, the number of variables, student-teacher attention should be reached findings. In addition, teachers are self-assessment multiple evaluation data sources, experts in the field of evaluation process of the clan teacher and support the participation of parents, Inspector, Assistant Director of student involvement and adversely greatness. Taking into account the views of teacher performance appraisal system will improve the validity and reliability of the system of updating.