Silifke(Mersin) İlçe'sinde göçebe hayvancılık ve yaylacılık faaliyetleri: Kavra Dağı örneği
Activities of nomadic animal breeding and pastoralism in Silifke (Mersin): Example of Kavra Mountai̇n
  1. Tez No: 488598
  2. Yazar: MUSTAFA YEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HADİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Mersin, Silifke, Maki bitki örtüsü, Göçebe hayvancılık, Gündüzler Köyü, Kavra Dağı, Yaylak, Kışlak, Tarım, Hayvancılık, Mersin, Silifke, Maki flora, nomadic animal breeding, Gündüzler Village, Mountain of Kavra, pasture, areas for overwintering, farming, animal breeding
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Silifke, Mersin'e bağlı bir ilçe olup 2 945,5 km2 yüz ölçümüne sahiptir. İlçenin güneyinde Akdeniz, doğusunda Erdemli, batısında Mut ve Gülnar ilçeleriyle, kuzeyinde Karaman ili bulunur. İlçede Göksu deltasının bulunduğu alan dışındaki yerler dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir. Sahada Akdeniz ikliminin bariz özellikleri görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 19,20C, yıllık ortalama yağış 569,2 mm'dir. Göksu nehri ilçenin en önemli içme ve sulama suyu kaynağını oluşturmaktadır. Göksu deltasında alüvyal topraklar, dağlık kesimlerde ise kırmızı Akdeniz toprakları ile kahverengi orman toprakları yaygındır. Karakteristik bitki örtüsünü kızılçam ormanları ve maki bitki topluluğu olan çalılıklar oluşturur. Araştırma sahasının kırsal kesiminde en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçenin dağlık ve engebeli yerleri tarımsal etkinliklere elverişli olmadığı için buralarda daha çok hayvancılık yapılmaktadır. Sahada geçmişten günümüze kadar süregelen göçebe hayvancılık faaliyetlerinin yerini artık yarı göçebe hayvancılık ve besi hayvancılığı almıştır. Yapılan hayvancılık faaliyetleri daha çok yarı göçebe halinde yapılır. Kavra Dağı ve kuzey kesimleri yaylak olarak kullanılırken, kışlak olarak ise Kavra Dağı'nın, Kaleli Dağ'ın güneyi ve Karakisle mevkiindeki korunaklı alanlar kullanılır. İlçedeki en büyük yükseltilerden biri olan Kavra Dağı ve çevresi genellikle Gündüzler, Yenisu, Karahacılı ve Kargıcak nüfusu tarafından kullanılmaktadır. Kavra Dağı ve yakın çevresinde sadece hayvancılık yapanlar, tarım ve hayvancılığı beraber yapanlar ve sadece tarım yapanlar mevcuttur. Kavra Dağı ve civarında hayvancılık yapılmasını en fazla maki bitki örtüsünün geniş yer kaplaması ve hayvancılığı desteklemek amacıyla yapılan tahıl tarımı etkilemiştir. Bazı kesimlerde yeryüzü şekillerinin engebeli ve toprak örtüsünün sınırlı olması tarımsal etkinlikleri engellerken halkı hayvancılığa yönlendirmiştir. Yaylacı göçebeler ve yarı göçebelerin yanı sıra göçebe Yörük aşiretlerinden Sarıkeçililer de araştırma sahasını kışlak olarak kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Silifke which forms the research field, is a county of Mersin city, and it is 2945,5km² in area. In South of the county,there is Mediterranean Sea, in east of the county, there is Erdemli county, in West of the county, there are Mut and Gülnar Counties and in its North, there is city of Karaman. Except for the area of The Göksu Deta, The ground is mountainous and rugged. In thefield, we see features of marine climate. Annual average temperature is 19,2 C° and annual average amount of rain is 569,2 mm. River of Göksü is the county's most important source for drinking and farming. İn The Delta of Göksu, we see alluvial soil and in mountainous areas we see red mediterranean soil and Brown forest soil. The most common flora consists of Ponderesa forests and bushes which are maki plants. In rural areas of the research field, the most important source of living is farming and animal breeding. Because the mountainous and rugged areas aren't suitable for farming, we see more examples of animal breeding in these areas. İn the field, Instead of nomadic breeding which was more common in the past, people are now focusing on semi nomadic breeding and breeding of livestock animals. The operations of animal breeding are more likely to be semi-nomadic and, the nearby areas of the villages( higher areas ) are used as pasture. The villages and lower and some sheltered areas are used for overwintering. The mountain of Kavra which is one the biggest elevations in the county, and its surroundings are used by villagers of Gündüzler, Yenisu , Karahacılı and Kargıcak. In the mountain and its surroundings, there are people who deal with only animal breeding and there are people who deal with both animal breeding and agriculture and there people who deal with only agricultere. The most important reasons of animal breeding in surrounding areas of Kavra Mountain are that the flora of the region is maki and also people deal with grain farming to support animal breeding. In some areas, because the surface is rugged and the soil is limited for agriculture, people headed for animal breeding. As well as the nomadic people and semi-nomadic people ,“ Sarıkeçililer”, one of the nomadic tribes of“Yörük”people also use this field for overwintering.