Kayıt dışı istihdamın ekonomik boyutu
The economic dimension of informal employment
- Tez No: 488700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET METİN DAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: kayıt dışı ekonomi, kayıt dışı istihdam, makroekonomi, sosyal güvenlik, türkiye
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kayıt dışı ekonomi genel çerçevede kamu otoritelerinin bilgisi ve denetimi dışında yer alan her türlü ekonomik işlem olarak tanımlanmaktadır. Kayıt dışı ekonomi çalışma hayatında, sosyal güvenlik yasalarına aykırı olarak işçi çalıştırılması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışı ekonominin hacmi son 30-40 yıl içinde özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere bütün dünya ekonomilerinde önemli bir boyuta ulaşmıştır. Doğası gereği, kayıt dışı ekonominin gerçek boyutunu tahmin etmek mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda hesaplamalarda kullanılan bazı tahmin yöntemleri ve tanımlamada kullanılan bazı kavramlar ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Kayıt dışı ekonomiyi, ekonomik faaliyetlerden başka sosyal, siyasi, ahlaki ve psikolojik unsurlarda etkilemektedir. Bu yüzden çok kompleks yapıya sahiptir. Bir çok teorik çözümler üretilmesine karşın varlığı halen daha tüm dünya ülkelerinde tartışılan bir olgudur. Kayıt dışı ekonominin en önemli belirleyicisi ve birinci alt başlığı kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışı ekonominin çalışma hayatına yansıyan tarafı kayıt dışı istihdam olduğundan bu konu üzerinde ayrıntılı durulmuştur. Çalışmamızda genel çerçeveleriyle kayıt dışı ekonomi ve istihdama neden sonuç ilişkisi ile bakılmıştır ve kayıt dışı ekonomi, makroekonomik değişkenler bazında incelenmiştir. Gelişmekte olan ülkeler içerisinde türkiye'nin kayıt dışı istihdamı ekonometrik yöntemle analiz edilmiştir. Bu bağlamda, türkiye'de kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında uygulanan politika ve faaliyetler genel bir çerçeve içinde sunulmuş ve çeşitli çözüm önerileri getirilmiştir. Çalışmanın literatürde kayıt dışı istihdamla ilgili eksiklikleri gidereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In general, informal economy is described as any economic transactions without the information and supervision of government authorities. In business life, we encounter informal economy as making employees work without due process of social security law. In the last 30-40 years, the volume of informal economy have reached to an important size in all economies around the world, especially in underdeveloped and developing economies. By its very nature, it is impossible to predict the real size of informal economy. In this sense, some predictive methods used in calculations and some concepts used in definitions can show specific variations from country to country. Other than economic activities, social, political, moral and psychological elements effect informal economy. Therefore, it has a very complicated structure. Altough many theoretical solutions have been produced, its existence is still a phenomenon discussed in all countries around the world. The most important characteristic of informal economy and primary subheading is informal employment. As it is the informal employment part of informal economy that influences the business life, this topic is ephasized in detail. In this study of mine, informal economy and employment have been looked at with their general frameworks in a cause and effect relatioship and informal has been examined on the basis of macroeconomic variations. The informal employment of Turkey in developing countries has been analyzed in detail. In this sense, the policy which is applied as part of fighting informal employment in Turkey and its activities have been introduced in a general framework and various solutions have been put forward. This study is thought to eliminate shortcomings in connection with informal employment in the field of finance. KEYWORDS: Informal Economy, Informal Employment, Macroeconomy, Social Security, Turkey.