Beslenme ve diyet polikliniğine başvuran yetişkin hastaların defekasyon alışkanlıklarını etkileyen etmenler
The factors affecting the defecation habits of adult patients applied to nutrition and diet polyclinics
- Tez No: 488748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gastroenteroloji, Nutrition and Dietetics, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Defekasyon, beslenme alışkanlıkları, anksiyete, depresyon, Defecation, Dietary Habits, Anxiety, Depression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, defekasyon alışkanlıklarını etkileyerek bireyin yaşam kalitesini ve sağlığını negatif yönde etkileyecek, muhtemel dışkılama problemlerine neden olabilecek biyolojik, psikolojik ve sosyokültürel faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 01.05.17 – 31.05.17 tarihleri arasında İstinye Üniversitesi Liv Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği'ne başvuran, çalışmayı kabul eden, yaşları 18-65 arasında değişen 197 sağlıklı yetişkin birey (137 kadın, 60 erkek) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bireylerin kişisel özellikleri, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları anket formu ile sorgulanmış olup, beslenme durumları besin tüketim sıklığı ile belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin depresyon ve anksiyete durumları da Beck Anksiyete ve Beck Depresyon ölçeği ile belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir düzeyi gibi sosyo-demografik özellikleri ile sigara-alkol kullanımı, fiziksel aktivite alışkanlıkları ve sıvı alımı gibi yaşam tarzı alışkanlıkları ile defekasyon sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Bireylerin posa kaynaklı gıdaları tüketimi incelendiğinde; bireylerin %53,3'ünün kurubaklagilleri haftada 1-2 gün, yağlı tohumları %32,5'inin her gün, yeşil yapraklı sebzeleri %29,9'unun her gün, taze meyveleri %50,3'ünün her gün, kuru meyveleri %21,8'inin her gün, %26,9'unun haftada 1-2 gün tükettiği görülmüştür. Taze meyve, yeşil sebze ve yağlı tohum tüketimi ile defekasyon sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunurken (p0.05). Çalışmamızda, anksiyete düzeyine göre defekasyon sıklıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunurken (p0.05).
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the biological, psychological and socio-cultural factors that can cause possible defecation problems and deteriorate one's health and life quality by affecting the defecation habits. The study was applied on 197 consentient adults aged between 18 and 65 (137 female, 60 male), who applied to İstinye University Liv Hospital Nutrition and Dietary Policlinic from 01.05.2017 to 31.05.2017. Participants' personal characteristics, dietary and physical habits were examined through questionnaire forms, and their nutritional status was identified according to the frequency of food consumption. Depression and anxiety status of the participants were determined through Beck Anxiety and Depression Scale. There was no meaningful statistical relation between the defecation frequency and neither socio-demographic characteristics such as age, gender, education and income levels nor smoking, drinking alcohol, fluid intake and physical activity habits (p>0,05). Examining the participants' consumption of pulpy food, it was seen that %53,3 of them consume legumes 1-2 days a week, %32,5 of them consume oily seeds every day, %29,9 of them consume green-leaved vegetables every day, %50,3 of them consume fresh fruits every day, %21,8 of them consume dried fruits every day, and %26,9 of them consume dried fruits 1-2 days a week. There was a meaningful statistical relation between defecation frequency and the consumption of fresh fruits, green vegetables and oily seeds (p0,05). In the study, there was a meaningful statistical variation between defecation frequency and anxiety level (p0,05).