Adolesan ve çocukluk çağı sporcularda yaz mevsimi sonrası yaş gruplarına göre d vitamini durumlarının değerlendirilmesi
Assessment of vitamin d status by age groups in adolescent and childhood sportsmen after the summer season
  1. Tez No: 488760
  2. Yazar: İBRAHİM ETHEM İRAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHENDE ESİN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, Çocukluk çağı, Adölesan, Sporcularda D vitamini, Vitamin D, Childhood, Adölescent, Sportsmen D vitamin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Büyüme çağındaki çocukların D vitamini gereksinmesinin yüksek olduğu bilinmekle birlikte yeterli D vitamini alıp almadıkları bilinmemektedir. Bu tez çalışmasında adölesan ve çocukluk çağı sporcularda yaz mevsimi sonrası yaş gruplarına göre D vitamini durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Fenerbahçe Spor Kulübü'nden lisanslı (6-10 yaş ve 12-18 yaş grubu) erkek futbol oyuncuları üzerinde yapılmıştır. Araştırma Şubat - Kasım 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmaya, futbol dalında gönüllü 20'şer erkek sporcu alınmıştır. Herhangi bir kronik hastalığı, spor yaralanması olmayan, D vitamini suplemanı ve sigara kullanmayan, lisanslı gönüllü sporcular dahil edilmiştir. Araştırmacı tarafından araştırmaya katılan tüm sporcuların genel bilgileri alınmış, Kasım 2016 tarihinde sporcuların yaptıkları antrenman süreleri, spor yaralanma durumları, sigara kullanımları, D vitamini suplemanı ve ergojenik destek kullanımları gibi konuları içeren anket, yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Yapılan araştırmaya katılan futbolcuların D vitamini analizlerinden elde edilen değerler incelendiğinde futbolculardan 22'sinde (%55) D vitamini yetersizliği, 10'unda (%25) D vitamini eksikliği saptanmış olup yalnızca 8'inde (%20) D vitaminin yeterli olduğu görülmüştür. 12-18 yaş arası (adölesan) sporcuların D vitamini düzeyi 6-10 (çocuk) yaş arası çocuklardan anlamlı şekilde daha yüksektir. Boy, ağırlık ve BKİ ile D vitamini düzeyleri arasında pozitif yönlü, orta kuvvette ve anlamlı bir ilişki söz konusudur.
Özet (Çeviri)
It is not known exactly how much vitamin D is needed for children in the age of growth, but it is known that they are need of vitamin D more than recommended. In this Master thesis study, it is aimed to evaluate vitamin D status in adolescents and childhood sporters according to age groups after summer term. This research is conducted on a group of male football players who are licensed by“Fenerbahçe Spor Kulübü”(6-10 years old and 12-18 years old groups). The study was maintained between February and November 2016. 20 voluntary male players from football branches participated in this research. Licensed volunteer players who did not have any chronic disease, have any sports injuries, use vitamin D supplements, and smoke a cigarette were contained in this research. At the beginning of the study, the general information of all the participated players was taken by the researcher and the survey including the athletes' training period, their injuries situation, using cigarette, their vitamin D supplements and ergogenic support usage, was applied by face to face interview method in November 2016. When it is examined the values obtained from the D vitamin analyzes of the footballers participating in the survey, we found that vitamin D insufficiency was found in 22 (55%) and vitamin D deficiency in 10 of the soccer players and only enough vitamin D was found in 8 (20%). The vitamin D content of sporters aged 12-18 years (adolescents) is significantly higher than sporters aged 6-10 (child). There is a positive, moderate, and significant relationship between height, weight and BMI and vitamin D levels.