Kalkolitik dönemde Güvercinkayası figürinleri
Güvercinkayası figurines of Chalcolithic Period
- Tez No: 488831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Güvercinkayası, Kalkolitik, Figürin, Orta Anadolu, Kapadokya, Güvercinkayası, Chalcolithic, Figurines, Central Anatolia, Cappadocia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı Üst Paleolitik dönemden itibaren varlık gösteren ve taşınabilir sanat, oyuncak, kült objesi, adak eşyası, gömüt hediyesi, tanrı ve / veya tanrıça sembolleri gibi çok çeşitli biçimlerde arkeoloji literatüründe yer bulan figürinlerden yola çıkarak Güvercinkayası yerleşmesinde bulunan örnekleri tanımlı hale getirmek, dönem ve bölge içindeki yerini anlaşılabilir kılmaktır. M.Ö 6. Binin sonları ile 5. Binin başlarına tarihlenen Güvercinkayası, Orta Anadolu bölgesinde Volkanik Kapadokya (Harita 1) olarak adlandırılan coğrafi bölgenin batı kanadında yer almaktadır. Güvercinkayası büyük bir sur sistemi ile ikiye ayrılmış; Aşağı yerleşme ve İç kale şeklinde adlandırılmıştır. Üst yerleşmede özellikle 13 ve 14 numaralı ev olarak tanımlanan mekanlarda bulunan çok sayıda depolama kabı ve büyük silo alanları yönetici bir sınıfın varlığına işaret edebileceği gibi sosyal yapıda da bir değişime gidildiğinin habercisi olarak görülmektedir. Bu durum aynı zamanda Tunç Çağı ile özdeşleştirilen kentleşme hareketinin öncülerinin Güvercinkayası örneğinde izlediğimiz gibi Kalkolitik dönemle başladığını göstermektedir. Bu bağlamda Güvercinkayası figürinlerinin tanımlı hale getirilmesi, iç kale ve aşağı yerleşme olarak adlandırılan alanlardaki figürinlerin dağılımı ve özellikle çanak-çömlek ve bir sonraki, Geç Kalkolitik evredeki mühürlerle olası ilişkilerin saptanması bir anlamda bu savın da test edilmesi anlamına gelecektir. Diğer taraftan Güvercinkayası figürinlerinin tanımlı hale getirilmesi ve bölgedeki diğer kalkolitik yerleşmelerde bulunan örnekleri ile karşılaştırılması, bölgeler arasındaki kültürel ilişkinin açığa çıkarılmasına da ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the figurines which are present in the archaeological literature from the Upper Paleolithic period and which are located in Güvercinkayası settlement in various forms such as portable art, toys, cult objects, votive gifts, burial gifts, god and / or goddess symbols, to make the place within the period and the region understandable. Güvercinkayasi, dated to the end of the 6th millennium BC and the beginning of the 5th millennium BC, is located in the western wing of the geographical region called Volcanic Cappadocia (Map 1) in Central Anatolia. Güvercinkayasi is divided into two with a large fortification system; It is called Lower settlement and Inner fortress. Numerous warehouses and large silo sites in the upper settlement, particularly those defined as houses 13 and 14, are seen as a sign of the presence of a ruling class or of a shift in social structure. This indicates that the pioneers of the urbanization movement identified with the Bronze Age also started with the Chalcolithic period as we have seen in the example of Güvercinkayası. In this context, the definition of the Güvercinkayasi figurines, the distribution of the figurines in the inner castle and the area called the settlement, and in particular the contextual relationship with the pottery and the seals, will be tested in a sense. On the other hand, the identification of the Güvercinkayasi figurines and their comparison with the examples found in other chalcolithic settlements in the region will shed light on the emergence of the cultural relationship between the regions.