Ömer Seyfettin'in eserlerinde kimlik ve aidiyet duygusu
Sense of belonging and identity in Omer Seyfettin's works
  1. Tez No: 488856
  2. Yazar: EMRE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET USLUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kimlik, aidiyet, hikaye, Ömer Seyfettin, milliyetçilik, identity, belonging, story, Ömer Seyfettin, nationalism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kimlik, resmi belgelerde görünenlerle kesinlikle sınırlı değildir. Kimlik, birçok unsuru içinde barındıran bir kavramdır. Kimliği belirleyen din, milliyet, meslek, cinsiyet, sınıf gibi pek çok bireysel özellik vardır. Bu öğeler çoğaltılabilir ve sonucunda bir kimlik inşa edilebilir. Aidiyet, her insanın ihtiyaç duyduğu önemli bir değerler bütünüdür. Aidiyet, insanın kendini güvende hissettiği bir toplulukla kurduğu bağları içerir. Aidiyet, insana anne karnında verilmiş bir duygudur. İnsan bu duygusal ihtiyacını karşılayabildiği ölçüde kendini huzurlu hisseder. Aidiyet anlık bir durumdan ibaret değildir; ömür boyu, ihtiyacını hissedilen bir duygudur. Aidiyetin kimlik oluşumunda önemli bir yeri vardır. Kimlik gibi aidiyetin de din, milliyet, aile, soy, coğrafya, meslek gibi belirleyici birçok unsuru vardır. Bu öğeler çoğaltılabilir ve aidiyet mekanizması içinde nelerin olduğunu görülebilir. Bu çalışmada“Türk milliyetçisi”kimliği ile tanınan Ömer Seyfettin'in hikayelerindeki“kimlik ve aidiyet duygusu”incelenecek ve hikayelerinde bu bağlamda okuyuculara verdiği mesajları tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
Identity is certainly not limited to the ones appearing in official documents. Identity is a concept that incorporates many elements. There are many individual features determining the identity such as class, religion, nationality, profession, gender. These items can be replicated and identity can be built. Belonging is a set of values needed by each person . Belonging includes ties established in a community where people feel insecure. Belonging is an emotion given to people in the womb. People feels peaceful to the extent that he can meet this need. Belonging is not just a momentary case;it is a feeling needed forever. Belonging has an important role in the formation of identity. Just like identity, belonging also has many determining factor such as religion,nationality, family, origin, geograpghy, occupation. These items can be replicated and it can be seen what are in the belonging mechanism. In this study, identity and sense of belonging will be examined in the stories of Ömer Seyfettin known as Turkish nationalist and the messages given to the reader in his stories will be determined.