Turizm eğitimi alan meslek lisesi öğrencilerinin turizm eğitimini ve turizm sektörünü değerlendirmeleri: Antalya ili örneği
The evaluation of vocational high school students about tourism education and tourism sector: Antalya province example
  1. Tez No: 488954
  2. Yazar: VOLKAN CAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY BULGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Eğitimi, Turizm Sektörü, Meslek Liseleri, Mesleki Eğitim, Tourism Education, Tourism Sector, Vocational High Schools, Vocational Education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Turizm eğitimi; insanın insana hizmet verdiği bir sektör olan, turizm sektöründe çalışacak işgörenlere bilgi, beceri, hoşgörü ve meslek bilinci kazandıran, disiplin altına alınmış, turizm sektörüne yönelik personel ve yönetici yetiştirmeyi amaçlayan çalışmalar bütünüdür. Turizm sektörü; çok yönlü bir sektördür. Bu çok yönlülük, ekonomiyi oluşturan diğer sektörlerle iç içe olduğundan kaynaklanır. Bu nedenle turizm sektörünün diğer sektörlerle olan sınırını çizmek çoğu kez olanaksızdır. Ülkelerin turizm sektörünün gelişmişlik düzeyi diğer sektörlerin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak değişim gösterir. Çünkü turizm sektörü gelişmişliğin yan ürünüdür. Gelişmiş ülkelerin turizm alanında göze batar sorunlarının olmaması, bu ülkelerin turizm pazarından yüksek pay almalarını sağlar. Bu çalışmanın temel amacı, turizm eğitimi alan meslek lisesi öğrencilerinin turizm eğitimine ve turizm sektörüne ilişkin görüşlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmada anket tekniği uygulanmıştır. Anket formları, Antalya'nın Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde bulunan üç turizm meslek lisesinde öğrenim gören toplam 1600 öğrenci içinden 451 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerin en yüksek puan verdikleri maddelerin genel olarak içeriği incelendiğinde, bu maddelerin öğrencinin kendisini geliştirmesi veya yetiştirmesi ile ilgili maddeler olduğu dikkat çekmektedir. Kadın ve erkek öğrencilerin turizm eğitimi ve sektörü hakkındaki görüşlerinin birbirine yakın olduğu, sınıf, yaş, gelir düzeyi, eğitim alınan okul ve diğer değişkenlere bağlı olarak farklı sonuçların da ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism education is the whole set of activities that aim to deliver knowledge, skills, tolerance and vocational awareness to the personnel who are going to work in the tourism sector that where people provide service to other people. It also targets to train personnel and managers for the tourism sector. The tourism sector is a versatile industry. This versatility comes from the fact that it is intertwined with the other sectors that make up the economy. For this reason, it is often impossible to draw the boundaries of the tourism sector with other sectors. The level of development of countries' tourism sectors varies depending on the level of development of other sectors. This is because the tourism sector is a by-product of development. The fact that the developed countries have no obvious problems in the field of tourism, enable these countries to get a high share in the tourism market. The main objective of this study is to reveal the opinions of the Hotel Management and Tourism vocational high school students regarding the tourism education and the tourism sector. Questionnaire technique was applied in the study. The questionnaire forms were administered to 451 students amongst a total of 1600 who attend three different Hotel Management and Tourism vocational high schools that locate in Kepez, Konyaalti and Muratpasa districts of Antalya. When the content of the highest rated items is evaluated in general, it is noted that these items are related to the student's self-development or self-training. It is found that students' opinions regarding the tourism education and the tourism sector are quite close to each other's however different results are also noted depending on the class, age, level of income, school of attendance and other variables.