Otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanan beceri eğitimi üzerine bir araştırma: Antalya örneği
Research on training education applied in hotel management and tourism vocational high schools: Antalya sample
  1. Tez No: 354660
  2. Yazar: ÖMER GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Sektörü, Beceri Eğitim, Öğrencilerin Staj Sorunları, Tourism Sector, Skill Training, Students' Training Problems
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada, otelcilik ve turizm meslek liselerinde staj yapmış, lise 10. ve 11. Sınıf öğrencilerinin, turizm sektöründe çalışmaya karşı tutumlarının ve staj yaptıkları otellerden memnuniyet düzeylerinin tespit edilmesi ayrıca otel yöneticilerinin işletmelerinde staj yapan öğrencilerden memnuniyet düzeylerinin ve stajyer öğrenci çalıştırmaya karşı bakış açılarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini; Antalya ili ile ilçeleri içerisinde yer alan, turizm belgeli (855) konaklama tesisinde çalışan stajdan sorumlu yöneticiler ile Antalya ili ile ilçeleri içerisinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren toplam 10 otelcilik ve turizm meslek lisesinde çalışan 101 meslek dersi öğretmeni ve staj eğitimini tamamlamış toplam 1607 otelcilik ve turizm meslek lisesi öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini oluşturan konaklama işletmesi yöneticileri ile otelcilik ve turizm meslek lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin tümüne ulaşmanın zorluğu ve zaman faktörü göz önüne alınarak basit yansız örnekleme tekniği kullanılmıştır. Örneklem oluşturmak için, Antalya'da faaliyet gösteren 91 konaklama tesisinde çalışan stajdan sorumlu yöneticiler ile Antalya'da bulunan otelcilik ve turizm meslek liselerinde görev yapan 57 meslek dersi öğretmeni ve en az bir kez beceri eğitimine katılmış 476 öğrenci araştırma kapsamına alınmıştır.Örnekleme uygulanan anketler ile veriler toplanmış, elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17,0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş, tablolar ile yorumlanmıştır. Araştırma sonrasında elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan işletme yöneticisi ve meslek dersi öğretmenlerinin; beceri eğitimini tamamlayan öğrencilerin, yabancı dil yetersizliği dışında sektörde kalifiyeli personel olarak yer almaya hazır oldukları, ayrıca işletmelerin stajer çalıştırmak için okul ile imzaladıkları maddelere genel olarak uydukları ve tarafların ( işletme yöneticisi, öğretmen, öğrenci ) karşılıklı olarak beceri eğitiminden memnun oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is expected to identify 10th and 11th grade students attitudes, who have done training in hotel management and tourism vocational schools, towards working in tourism sector and determine students' satisfaction levels from the hotels, hotel managers' who engaged with trainee students satisfaction levels from students performances and their perspective of working with trainee students. The population of the study consist of tourism businesses certificated (855), accomadations and 10 hotel management and tourism vocational high schools operating under the Ministry of National Education located within the province of Antalya. Simple unbiased sampling technique are used taking into consideration of difficulties of time and management of accommodation businesses and managers of the hospitality and tourism vocational high school teachers (101) and students (1606) that make up the universe of research. To create the sample, 91 accommodation facilities operating in Antalya and 10 high school teachers (57) of vocational courses who work in the hotel management and tourism vocational school and students (476) who participated in skills training at least once were included in the research. Sampling data were collected by the survey applied, the resulting data were analyzed by SPSS 17.0 using software package which has been interpreted by the table. According to the findings obtained after research; it is understood that business managers participating in the research, teachers of vocational courses indicate that students who have completed training are ready to take part in the sector as qualified staff except from lack of foreign language, also, sides (business manager, teacher, student ) are satisfied to obey items they have signed with school and parties.