Turizm eğitimi alan mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerinin işletme beceri eğitimine yönelik algıları: Muğla örneği
Perceptions of vocational and technical high school tourism students toward the training of business managament skills: Muğla case
  1. Tez No: 516599
  2. Yazar: TUĞBA NUR KARAGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Eğitimi, İşletme beceri eğitimi, Algı, Tourism Education, The Training of Business Management Skill, Perception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hizmet sektörü olması sebebiyle, makineleşme ve otomasyona, ancak çok kısıtlı alanlarda gidilebilmektedir. Bu da emek-yoğun bir sektör olmasına ve sayısal olarak büyük işgücüne ihtiyaç duyulmasına yol açmaktadır. Bu noktada turizm eğitimi veren mesleki ve teknik meslek liselerinin önemi artmaktadır. Turizm eğitimi Türkiye'de örgün turizm eğitimi ve yaygın turizm eğitimi olarak iki şekilde yapılmaktadır. İşletme Beceri Eğitimi: Kurumsal meslek bilgilerine sahip kişilerin aldıkları akademik bilgileri, yaparak yaşayarak davranışa dönüştürme deneyimidir. Bu tez çalışmasında turizm eğitimi alan mesleki ve teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin, Mayıs-Eylül ayları arasındaki dönemde gerçekleşen beş ay süreli işletme beceri eğitimine ilişkin algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; genel olarak turizm ve Türkiye'de turizm eğitimi kavramsal olarak incelenmiştir. İkinci bölümde; örgün turizm eğitimi içinde yer alan, turizm eğitimi veren mesleki ve teknik Anadolu liselerinin müfredat ve programları ayrıntılı olarak ele alınarak tarihsel süreç içinde gerçekleşen değişiklikler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde turizm öğrenimi gören ve işletmelerde beceri eğitimi yapan 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin beceri eğitimine ilişkin algılarının belirlenmesine yönelik bir anket uygulamasına yer verilmiştir. Bu bölümde, anket uygulamasından elde edilen bulgular ve gerçekleştirilen analiz sonuçları da sunulmuştur. Çalışmanın son bölümünü ise, uygulamadan elde edilen bulgular ışığında sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Because it is mentioned in the service sector intrumentation and automation are practially limited. So it leads tourism to be dense labour. Because of these factors, significance of vocational and technical high schools rises. Tourism education is granted in two ways, namely formal training and non-formal training in Turkey. Management skills education, internship, which comprises an important part of formal education is the experience in which pupils transform the knowledge they have gained during vocational high school period into practice. In this thesis, perception of students of vocational and technique anatolian high school who have management skills experience for five months from May to September is endeavored to determine. In the first section of the study, general tourism and tourism education in Turkey, are examined conceptually. In the second section, the curriculum of vocational and technique high schools which is in formal education is examined in detail, regarding the changes made from the past to the present. In the 3rd chapter, a questionaire with regard to determining the perceptions of 11th and 12nd grade students taking the training of tourism in the vocational and technical anatolian high schools and getting skill training in the workshops is mentioned. In this chapter, the findings gained from this questionaire and the results of the questionaire analysis are presented. In the final chapter of the study the conclusions and proposals in the light of the findings adopted from the study are put forth.