Gerçekçi matematik eğitimi destekli öğretim yönteminin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına ve tutumlarına etkisi
The effects of realistic mathematics educations on 6 th grade students' achievements
- Tez No: 489096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi (GME), matematik öğretimi, matematik başarısı, hacim ölçme, sıvı ölçme birimleri, Realistic mathematics education (RME), volumetric analysis, liquid measuring units, mathematics success, mathematics teaching
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma, gerçekçi matematik eğitimi destekli öğretim yönteminin ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki başarılarına ve tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla nicel model kullanılarak tasarlanmıştır. Bu kapsamda, öğrencilere ön test – son test ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Adıyaman ilinde bulunan bir köy okulunun, 6/A ve 6/B sınıflarındaki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada deney ve kontrol grupları, akademik başarı ve cinsiyet dağılımı homojen olan 39 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın deney ve kontrol grubunu, 2015-2016 öğretim yılı birinci dönem sonunda matematik dersi ortalaması birbirine yakın ve homojen dağılımları olan 6-A ve 6-B sınıfları oluşturmaktadır. Çalışmaları uygulama sürecinde deney grubunda gerçekçi matematik eğitimi destekli öğretim yöntemiyle 'Hacim Ölçme ve Sıvıları Ölçme Birimleri' konusu anlatılırken , kontrol grubuna ise 2015–2016 Matematik Dersi Öğretim Programına göre hazırlanan kılavuz kitap doğrultusunda mevcut öğretim yöntemi kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun dersleri araştırmacı tarafından yürütülmüştür.Veri toplama aracı olarak , 'Matematik Başarı Testi' ve 'Matematik Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. 'Matematik Başarı Testi' ve 'Matematik Tutum Ölçeği' deney ve kontrol gruplarına ön test, son test ve kalıcılık testi olarak kullanılmıştır. Gerçekçi matematik eğitimi uygulamalarının, öğrencilerin deney öncesi ve sonrasındaki 'Matematik Başarı Testi' ve“Matematik Tutum Ölçeği”puanlarında istatiksel bir etkisinin olup olmadığını test etmek amacıyla Tek Faktörlü Kovaryans Analizi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 22.0 kullanılmıştır. Bu verilerin yorumlanmasında p=0,01 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda,“Hacim Ölçme ve Sıvıları Ölçme Birimleri”konusunun öğretiminde deney grubuna uygulanan GME destekli öğretim yönteminin öğrencilerin başarılarını arttırdığı, kalıcılık ve tutumu etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is designed in order to determine the effects of 'Realistic Mathematics Education Method' on the mathematical attitudes and success of sixth grade students. It is designed by using 'Quantitative Model'. In this process, pre-test, post-test and attitude scale was carried out to students. This study has been conducted in a village school in Adıyaman,Southeastern Region of Anatolia within students in 6/A and 6/B classes in second term of 2015-2016 Education Year. In research, control and sample groups was consisted of 39 students that have similar academic success and whose gender have been dispersed homogeneously. Control and sample groups of this study was comprised of students in 6-A and 6-B whose math marks are close to each other at the end of the first term of 2015-2016 Education Year. In practice process, the topic of 'Volume Measurement and Liquid Measurement Units' was taught by Realistic Mathematics Education Method,while it was taught by current method in the control group according to the mathematics course book of 2015-2016 Education Year.The courses of sample and control groups was taught by researcher. The data has been collected by using 'Mathematics Achievement Test', 'Mathematics Attitude Scale'. 'Mathematics Achievement Test' and 'Mathematics Attitude Scale' have been applied to both sample and control groups as pre-test, post-test and permanence test. 'Single Factor Covariance Analysis' has been carried outin order to find out whether it has any statistical effects on the points of 'Mathematics Achievement Test' and 'Mathematics Attitude Test' before and after the experiment. SPSS 22.0 has been used in the analysis of the quantitative data. In all statistical analysis significance level criteria have been set to 0.01. At the end of the research, it has been seen that Realistic Mathematics Education Method has increased the achievement of sample group students' success, but it isn't effect the attitude and permanence of students' in teaching the topic 'Volume Measurement and Liquid Measurement Units'.