Türkiye'de sağlık turizminin ekonomik büyüme üzerine etkisi: 2003-2016 dönemi
Effect of healh tourism on economic growth in Turkey: 2003-2016 period
- Tez No: 489166
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BOZGEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, Economics, Health Care Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Ekonomik Büyüme, Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla, Zaman Serileri Analizi, Health Tourism, Economic Growth, Gross Demestic Product, Time Series Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sağlık turizmi, insanların hem tedavi edici hem de hastalık önleyici olarak dünyanın çeşitli yerlerine gitmek amacıyla başlattığı seyahatlerden biridir. Kişilerin kendi ülkeleri dışında sağlığı koruyucu ve geliştirici çeşitli tedavilerin uygulanmasında geçici olarak başka bir ülkede konaklaması olarak da ifade edilmektedir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sağlık turizmi endüstrisinin büyümesi, milli geliri artırıcı bir fırsattır. Nitekim beşeri sermayenin olduğu bir ülkede, sağlık turizminin gelişimi, hizmet sektörü içinde önemli bir istihdam sağlayıcı özelliğiyle ve ülke ekonomisine döviz girdisiyle ekonomik büyüme üzerine büyük imkân sağlayacaktır. Her yıl yaklaşık olarak 600 milyon sağlık turistinin dünya geneline sağlık hizmeti almak için kıta aşırı ülkeleri bile ziyaret ettiği ve bunun sonucunda 100 milyar doları geçen bir kâr hacmi de düşünüldüğü zaman, sağlık turizmi hizmet sektörü içindeki büyüklüğü hakkında bizlere önemli bir bilgi vermektedir. Bu çalışmada, zaman serisi analiziyle 2003-2016 yılları arası sağlık turizminin ekonomik büyüme üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada zaman serisi analizi yöntemi kullanılmıştır. Analizler için Eviews 9.0 programından faydalanılmıştır. İlk olarak değişkenlerin zaman yolu grafikleri ve korelâsyon grafikleri çizilmiştir. Daha sonra ADF ve PP birik kök testi uygulanmıştır. Durağanlığın sağlanması sonucunda uzun dönemli ilişkinin araştırılması için Maki eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Nedenselliğin yönünü tespit etmek için Toda Yamamota ve Hacker Hatemi-J Boostrap nedensellik testi yapılmıştır. Uygulanan ekonometrik analizlere göre, sağlık turizminin ekonomik büyüme üzerine etkisine dair elde edilen bulgular desteklenmiştir. Benzer şekilde turizm gelirlerinin de ekonomik büyümeye olan katkısı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Health tourism is one of the travels people have started to go to various parts of the world. In other words, people temporarily stay in another country for the implementation of various health-care and developmental treatments outside their country. Health tourism is a sector in which human labor is intensively performed. Growth of the health tourism industry in developing countries like Turkey is an opportunity to increase national income. Indeed, in a country where human capital exists, with an important employment provider with in the service sector, The development of health tourism provides the great opportunity fore conomic growth through foreign exchange in flows to the country's economy. Every year, when about 600 million health tourist seven visit from cross continental countries to get health care around the world and consequently a profit volume of over 100 billion dollars were considered, health tourism gives us a significant amount of information about the size with in the service sector. In this study, it is aimed to examine effects of healh tourism on economic growh in Turkey between 2003-2016 period. Time series analysis method was used in this study. Eviews 9.0 program was utilized for analysis. Firstly, time path and correlations graphs of the variables were drawn. Then, ADF and PP unit root test was applied. As a result of ensuring stabilitiy, Maki cointegration test was applied to investigate the long-term relationship. The Toda- Yamamota and Hacker Hatemi-J Boostrap causality tests were conducted to determine the direction of the causation. As a result, according to the econometric analyzes, effects of healh tourism on economic growth were supported. Similarly, contributions of tourism incomes on economic growh have been seen.