Evdeki yabancı: Ankara'daki Gürcü bakıcı kadınların gündelik hayat mücadeleleri ve taktikleri
Stranger at home: The everyday life struggle and tactics of the georgian female domestic workers in Ankara
  1. Tez No: 489263
  2. Yazar: ÇAĞRI KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Migrant Female Domestic Workers, Tactics, Subalternity, Everyday Life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ankara'da yaşayan Gürcü bakıcı kadınlar ve işverenleri olan ev sahipleri arasındaki girift ilişkinin veçhelerini tespit etmek düşüncesiyle gerçekleştirilen bu araştırma Maduniyet çalışmaları ve gündelik hayat üzerine yazılmış eleştirel kuramdan yararlanır. Yüz yüze görüşmelerde bulunduğum aracı kurum yetkililerinin, işverenlerin ve bakıcı kadınların aktarmış oldukları deneyimler sayesinde tespit edilen veriler, Michel de Certeau'nun taktikler kavramıyla ilişkilendirilerek söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Asıl amacı gündelik hayatın dinamizmi içerisindeki sadece belli bir boyuta karşılık gelen bakıcı kadınların kişisel alan mücadelesi ve buna karşılık ev sahiplerinin yapmış olduğu alan savunmasının analizi olan bu araştırma, nihai olarak stereotip inşası, karşılıklılık ilkesi ve taktiksel çıktılarının varlığına ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
This research, which is based on the idea of identifying the aspects of the complex relationship between Georgian female domestic workers who live in Ankara and their householders who are also their employers, uses the subaltern studies and the critical theory written on everyday life. The data acquired thanks to the experiences which were told during the face-to-face interviews that I conducted with the agency officials, householders-employers and female domestic workers, were analyzed by the discourse analysis method by associating them with the concept of tactics of Michel de Certeau. This research, which aims in the first place to offer an analysis of the personal space struggle of the female domestic workers corresponding to only a certain dimension in the dynamism of everyday life and the space defence of the householders in return, ultimately shed light on the stereotype construction, the principle of reciprocity and the existence of the tactical outputs.