Karaman ilinde yayılış gösteren Nannospalax xanthodon'un sitotiplerinin belirlenmesi (Mammalia:Rodentia)
Determination cytotypes of Nannospalax xanthodon distributed in Karaman province (Mammalia:Rodentia)
  1. Tez No: 489355
  2. Yazar: KADİR CAN AYBAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: C-bantlama, G- bantlama, Karaman, Karyotip, Nannospalax xanthodon, NOR, C-banding, G-banding, Karaman, Karyotype, Nannospalax xanthodon, NOR
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Körfareler (Spalacinae) karyotip açısından istisnai olarak geniş bir ölçüde değişkenlik sergileyen kazıcı kemirgenlerdir. Bu çalışmada, Karaman'daki kör farelerin, Nannospalax xanthodon, bazı sitotipleri araştırıldı ve iki farklı sitiop belirlendi. Diğer lokalitelerden farklı olarak 2n=58 ilk kez tespit edildi. Ayrıca, Sarıveliler (Uğurlu) ilçesinde 2n=58 ve 60 arasında 2n=59 populasyonu belirlendi. Ancak daha önce tespit edilen 2n=56K örnekleri bu çalışmada tespit edilemedi. Yedi lokaliteden 4'ü erkek, 22'si dişi olmak üzere toplam 26 kör fare örneğinin standart kromozom boyama, G-bantlama, Ag- NOR boyama ve C-bantlama analizi yapıldı. Araştırılan sitotiplerde iki kollu otozomların çoğunluğunda ve bazı akrosentrik kromozomlarda, sentromerik / peristentromerik C-bantları gözlenmiştir. C-heterokromatik kısa kollar ise 2n=58 ve 59'un bazı otozomlarında bulundu. X kromozomları sentromerik C-pozitiftir. Nükleolus Organizatör Bölgeler iki (2n=59), üç (2n=58), dört (2n=60) otozom çiftinin kısa kolunda yerelleşmektedir.
Özet (Çeviri)
The blind mole rats (Spalacinae) are fossorial rodents exhibiting exceptionally extensive variation in the karyotype. In this study, some cytotypes of blind mole rats, Nannospalax xanthodon, from Karaman in Turkey were investigated and two different cytotypes were identified. Unlike other localities, 2n = 58 were detected for the first time. In addition, 2n = 59 populations were determined between 2n = 58 and 60 in Sarıveliler (Uğurlu) town. However, the 2n = 56K samples previously identified were not detected in this study. Conventional chromosome staining, G-banding, Ag-NOR staining and C-banding analysis were carried out 4 male and 22 female, total 26 specimens of mole rats from 7 localties. Centromeric / peristentromeric C-bands were observed in the majority of two arms autosomes and some acrocentric chromosomes in investigated cytotypes. C-heterochromatic short arms were found in some autosomes of 2n = 58 and 59. X chromosomes are centromeric C-positives. Nucleolus Organizer Regions are localized in the short arm of two (2n = 59), three (2n = 58), and four (2n = 60) pairs of autosomes.