An analysis on land reorganization project with respect to expectation of local people, the case of Sar-Ara, Kabul city
Arazi yeniden düzenleme projesinin yerel halkın beklentileri açısından analizi, Şar-Ara bölgesi, Kabil şehri örneği
- Tez No: 489356
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH CANAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Arazi yeniden düzenleme, kentsel gelişim, altyapı, Kabil, Afganistan, Land reorganization, urban development, infrastructure, Kabul, Afghanistan
 - Yıl: 2017
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Afganistan'da, (1971-2001) otuz yıldan uzun süren iç çatışma ve savaş altyapılara hasar vermiş, yerel halkın ülke içinde başka şehirlere ve yurt dışına göçlerine sebep olmuştur. Taliban döneminin 2001'de sonlandırılmasından sonra geri dönen mültecilerle birlikte kırsaldan kentlere göç süreci de başlamıştır, komşu ülkelerden Afganistan'a geri dönen mülteciler çoğu kentsel alanlara, özellikle de başkent Kabil'e yerleşmiştir. Böyle olunca Kabil'de nüfus artmıştır, normal koşullarda 1 milyon kişiyi barındırabilecek olan kent 7 milyon nüfusu bünyesinde hazırlıksız olarak barındırmak zorunda kalmıştır. Kabil'de son dönemlerde bu çarpık kentleşmenin üstesinden gelinebilmesi için yerel yönetimlerce kent içinde sağlıklaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Yöntemsel açıdan bunlardan bir tanesi de arazi yeniden düzenleme yaklaşımıdır. Çalışmada arazi yeniden düzenleme yaklaşımının tanımı ve uygulamaları, arazi yeniden düzenlemenin Afganistan'da uygulanabilirliği ele alınmıştır ve bunu takiben Kabil şehrinde gerçekleştirilen bir alan çalışmasında mevcut altyapı, arazi kullanımı ve kentsel hizmetlere erişim ile ilgili gerekli veriler analiz edilmiştir, son olarak projenin gelişmesi için düzenlenecek arazideki olması gereken halkın ihtiyaçlarının karşılanması amaçlı bir anket düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Afghanistan, the internal conflict and war that continued for thirty years (1971-2001) led the entire damages of the infrastructures, made the migrations of residents inside the country and its outside. After Taliban period in 2001, most of the refugees returned back to their homeland and settled in the capital Kabul, normally for one million resident Kabul now struggling with seven million people, this directly influenced the insufficiency of infrastructure and urban services and increased the rapid growth of unplanned (informal) settlements, the spaces used by a family at the past have grown horizontally and vertically and currently use by several families, the areas conserved for recreation is being filled with unplanned settlements, assisted in degradation of the living environments and negatively influenced on social relationships and the quality of the residential environments. The government has been working with some methods over these settlement problems to be solved; one of them is land reorganization method. The study summarizes the definition and implementation of land reorganization and in a field study in Kabul city the necessary data have been analyzed, and finally for the betterment of the project a survey to realize and understand the needs of the residents which are forgotten at the current project has been done.