Petrology of the andesitic volcanism within the boyali flysch -Northern Turkey
Boyalı filişindeki andezitik volkanizmanın petrolojisi, Kuzey Türkiye
  1. Tez No: 489521
  2. Yazar: REMZİYE EZGİ ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEMAL GÖNCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Pontid, Üst Kretase-Paleosen, Yay-ardı Volkanizması, Sakarya Kıtası, Dayklar, Central Pontide, Late Cretaceous-Paleocene, Back-arc Volcanism, Sakarya Continent, Dykes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araç-Boyalı Fliş havzası Intra-Pontid Okyanusu'nun kapanışıyla oluşmuş bir önülke basenidir. Geç Kretase-Geç Paleosen döneminde Sakarya Kompozit Birliği platformunun üzerinde oluşmuştur. Çok miktarda dayk ve sil içermektedir. Deforme flişsedimanlarını ve olistolitleri kesen dayklar Orta-Eosen yaşlı volkano-sedimanter kayaçlarla örtülmüştür. Daykların çoğu iri plajioklasfenokristalleri , kalsit ve zeolit dolgulu amigdüller,“chilled magrin”ve akma yapıları içermektedir. Fliş sedimanlarının arasında, 50 m'ye kadar lav akmaları masif ve yastık lavlar, lav breşleri ve yastık lav breşleri içermektedir. Olistostromların arasında yastık lavlar denizaltı volkanizması ile oluşmuş, yerçekimi kaymalarıyla toplanmıştır. Lavlar ağırlıklı olarak plajioklas ve piroksen fenokristalleri içermektedir. Az sayıda örnekte biyotite de rastlanmıştır. Lavlar ve dayklar değişen düzeylerde alterasyona uğramış ve kloritleşme, epidotlaşma, karbonatlaşma sergilemektedir. Dayklar, ağırlıkla andezitik kompozisyondadır, subalkalen-alkalen bileşim göstermektedir. Lav ve dayk örnekleri kalk alkalen karakterdedir. Harker diyagramları plajioklas, piroksen ve biyotit fraksiyonlaşmasıyla, aynı zamanda Fe-Ti oksitlerin oluşumuyla uyumludur. Lavların ve dayklarıntektono-magmatik ayrım diyagramları yakınlaşan levha sınırı volkanizmasına işaret etmektedir. Bölgesel jeolojik bulgular, jeokimyasal karakterlerle birlikte düşünüldüğünde incelenen volkanik kayalar Neotetis'in Izmir-Ankara kolunun Kuzeye Sakarya Kompozit Birliği'nin altına dalması ile kıtasal kabuk üzerinde gerilme ile gelişen yay-ardı magmatizmasını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Araç-Boyalı Flysch Basin, a foreland basin formed following the closure of the Intra-Pontide Ocean during the Late Cretaceous-Late Paleocene on the platform of the Sakarya Composite Terrane contains a large number of dykes and sills. Dykes that intrude the deformed flysch sediments and also the olistolits, are covered by the volcano-sedimentary rocks of Mid-Eocene age. Majority of the dykes contain chilled margins and flow structures characterized by large plagioclase phenocrystals and amigdules filled with calcite and zeolite. Among the flysch sediments, lava flows up to 50 m thickness include massive and pillow lavas, lava and pillow breccias. Pillow lavas within the olistostromes were formed by submarine volcanism and accumulated by gravitational sliding. The lavas are dominantly plagioclase and pyroxene phyric and a few include biotite. Lavas as well as the dykes are variably altered, most of them showing chloritization, epidotization and carbonatization. Dykes are dominantly andesitic, and range from sub alkaline to alkaline basalts. Majority of lava and dyke samples are of calc- alkaline character. Harker diagrams are in accordance with plagioclase, pyroxene and biotite fractionation, as well as fractionation of Fe-Ti oxides. Tectono-magmatic discrimination diagrams of lavas as well as the dykes are indicative for destructive plate margin volcanism. Regional geological constraints together with geochemical characteristics of the volcanic rocks are in favour of extension in continental back-arc setting within the Sakarya Composite Terrane above the N-ward subducting Izmir-Ankara oceanic lithosphere of Neotethys.