Kütahya Alevî-Bektaşî geleneğinde nefes, düvaz ve mersiyeler
Kütahya Alevi-Bektasi nefes, duvaz and elegies
  1. Tez No: 489613
  2. Yazar: FATİH ÇEKMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Ali, Cem töreni, Kütahya Alevîliği, Nefes, Performans Teori, Propher Ali Cem ceremony, Kütahya Alevism, Nefes, Performance Theory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Türkler İslamiyeti kabul etmeden önce başta Gök Tengricilik olmak üzere Budizm, Manihizm, Musevilik ve Hıristiyanlık gibi birçok dine mensup olmuşlardır. Bu dinlere ait kültür özelliklerini, bir kısım adet ve ritüelleri İslamiyeti kabul ettikten sonra dahi terk etmemişlerdir. Devam eden süreçte bu kültür emarelerini İslamiyete adapte ederek, hayatlarına devam etmişlerdir. Yine Alevilik ve Bektaşiliğin oluşumunda Yesevilik, Hurufilik, Babailik, Kalenderîlik, Rafizilik gibi tarikatların etkisi görülmektedir. Kütahya Alevi- Bektaşi nüfusunun yoğun olduğu bu şehirde zengin Halkbilim metinlerine ulaşabilmekteyiz. Kütahya İlinde merkez ilçede 14 Alevi-Bektaşi yerleşim biriminde diğer 12 ilçede ise 14 adet yerleşim biriminde yaptığımız araştırmalarda 10 tane Ocak merkezini inceleme altına aldık. Katıldığımız cem törenlerinde nefes, düvaz ve mersiyeleri sözel doku ve sosyal çevre ve şartlar açısından değerlendirme fırsatı bulduk. Araştırmamıza kaynaklık eden Ocaklar: Sarı İsmail Sultan, Seyyid Ali Sultan, Pir Ahmet Efendi, Cemal/Kemal Sultan, Işık Çakır, Hüseyin Gazi, Koçubaba, Sucaettin Veli, Hamza Şeyh, Ali Koç Baba'dır.
Özet (Çeviri)
Turks were belonged to Tengrism, Budism, Manihism, Judaism and Christianity before they embraced Islam. They didn't abandon the cultural aspects of these religions even after they embraced Islam. They lived their lifestyle while they were adapting these features to Islam. The influence of some religious orders like Yesevism, Hurufism, Babaism, Kalenderism and Rafizism which was formed by brain power that was brought from Central Asia to Anatolia can be seen on the formation of Alawism and Bektashism. We can reach numerous folklore texts in this city where Alevist and Bektashi population is dense. We studied fourteen Alevist-Bektashist settlements in Kutahya's central district and fourteen in other districts and analyzed ten Ocaks. We had the chance of analyzing 'Nefes' (Bektashi breath), Duvaz and elegies in terms of verbal texture, social environment and conditions. The Ocaks that resourced our study are Sultan Sarı İsmail, Sultan Seyyid Ali, Pir Ahmet, Sultan Cemal/Kemal, Işık Çakır, Hüseyin Gazi, Koçubaba, Sucaettin Veli, Hamza Sheikh, Father Ali Koç.