Su/atık su arıtma tesislerinin GES üretim potansiyeli
SPP production potential of water/waste water treatment plants
- Tez No: 489612
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerji Santrali, Terkos Terfi Merkezleri, Büyükçekmece Su ve Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri, Büyükçekmece Gölü, Terkos Gölü, Solar Power Plant, Terkos Pumping Centers, Büyükçekmece Water and Wastewater Advanced Biological Treatment Plants, Büyükçekmece Lake, Terkos Lake
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent Çalışmaları ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada güneş enerjisinin daha verimli bir şekilde kullanılması, çevrenin korunmasına katkı sağlanması, su ve atıksu arıtma tesislerinin elektrik ihtiyacının bir kısmının güneş enerjisi kullanılarak karşılanması ve işletme maliyetlerinin azaltılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarına değinilmiş, dünyada ve ülkemiz genelinde güneş enerjisinin durumu incelenmiş, dünyada ve ülkemizde kurulu güneş enerji santralleri araştırılarak, su ve atıksu arıtma tesislerindeki uygulamalara yer verilmiştir. Uygulama olarak Terkos ve Büyükçekmece Gölü üzerine güneş enerji sistemi tasarlanmıştır. Çalışma ile Terkos Terfi merkezleri ile Büyükçekmece Su ve Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesislerinin elektrik ihtiyacının karşılanması için göl yüzeylerinin yüzde kaçının panellerle kaplanması gerektiği, paneller için gerekli alan ve panel sayısı hesaplanmıştır. Gerekli veriler İSKİ'nin ilgili birimlerinden elde edilmiştir. Ayrıca göl yüzeylerinin %30 oranında güneş panelleriyle kaplanması durumunda elde edilebilecek elektrik miktarları hesaplanmıştır. Bu çalışmanın, başta su ve atıksu arıtma tesisleri olmak üzere konuyla ilgilenen tüm kurum ve kuruluşlara yol gösterici bir rehber doküman olması ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to use solar energy more efficiently, to contribute the protection of the environment, to provide some of the electricity needs of water and wastewater treatment plants and to reduce operating costs by using solar energy. For this purpose, firstly renewable energy sources are mentioned and the situation of solar energy in the world and in our country is examined, solar power plants installed in the world and our country are investigated and applications in water and wastewater treatment plants are given. As an application, solar energy system is designed on Terkos and Büyükçekmece Lake. In order to supply the electricity needs of the Terkos Pumping Centers and Büyükçekmece Water and Wastewater Advanced Biological Treatment Plants, the percentage of the surface of the lake that needs to be covered with panels, the neccessary area for panels and number of panels was calculated with this study. The required data were obtained from the relevant departments of the ISKI. In addition, the amount of electricity that can be obtained when the surface of the lake is covered with solar panels by 30% is calculated. It is hoped that this work will be a guiding document for all institutions and organizations interested in the subject, especially water and wastewater treatment plants.