Ofis iç mekan tasarımında rengin kullanımı
Use of color in office interior design
  1. Tez No: 489650
  2. Yazar: GONCA NAKIŞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU YAZGAN SERİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ofis yapıları, iç mekan tasarımı, renk, Office buildings, interior design, color
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
İnsanlar gündelik hayatlarının büyük bir kısmını ofislerde geçirmektedir. Bu mekanlarda birtakım üretimler yapılırken, çalışanların psikolojik algıları üretimin verimliliği açısından önemli bir etkendir. Ofis iç mekan düzenlemesi yapılırken, çalışanların algısını olumlu yönde etkileyecek kararlar vermek gerekir. Çalışmada; ofis iç mekan tasarımı aşamasında önemli etkileri olan renk kullanımı incelenmiştir. Çalışma boyunca, gelecekte yapılacak olan ofis iç mekan tasarımları için tasarımcıya bir kaynak oluşturabilmek, bilim dünyasına bu konu hakkında katkı sağlayarak ofis iç mekan tasarımlarının gelişimine ışık tutulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ilk bölümde, çalışmaya giriş hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, ofislerin tarihsel süreci, gelişimi ve günümüzdeki yeri üzerine durulup, ofis tasarımındaki temel ilkelerden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, temel tasarım ilkelerinden renk kavramı detaylandırılıp, genel mekan algısındaki renk etkileri irdelenmiştir. Mimari fonksiyonlara göre ayrılan yapı türleri; bu yapılarda rengin kullanım ve etkileri başlıklar halinde incelenmiştir. Daha sonrasında, bu yapı türlerinden ofislerde renk kullanımı, çeşitli yapılmış algısal deneyler ve psikolojik etkileri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, tasarımında renk kavramının belirgin olduğu ofis iç mekan tasarım örneklerinde renk kullanımları yorumlanmıştır. Beşinci bölümde ise, çalışma boyunca incelenen ve yorumlanan veriler doğrultusunda oluşturulan tablolar eşliğinde, seçilen örneklerden Lego ve Pwc ofisindeki renk kullanımlarının diğer örneklere göre olumlu olduğu sonucuna varılmış ve genel çalışma kapsamında ofis iç mekan tasarımını iyileştirmeye yönelik öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
People spend most of their daily lives in offices. While a number of productions are produced in these places, the psychological perceptions of employees are an important factor in the efficiency of production. When the office interior arrangement is made, it is necessary to make decisions that affect the perception of employees in a positive way. In these study; the use of color, which is an important factor in the design of office interior space, has been examined. Throughout the study, it was aimed to create a resource for the designer for future office interior designs, to contribute to the scientific world and to shed light on the development of office interior designs. The first part of the study, included information about the introduction to the study. In the second chapter, the historical process of the offices, the development and the place of today, the basic principles of office design are discussed. In the third chapter, the color concept of the basic design principles is detailed and the color effects in the perception of the general venue have been examined. Types of structures allocated according to architectural functions; The use and effects of color in these structures are examined in headings. Subsequently, the use of color in offices, various perceptual experiments and psychological effects were emphasized in these building types. In the fourth chapter, color use has been interpreted in the design examples of office interior design where color concept is evident. In the fifth chapter, the tables created in accordance with the data examined and interpreted throughout the study concluded that the color use of the Lego and PwC office in the selected examples is positive according to other examples and the overall work Recommendations for improving office interior design.