Noise exposure analysis in carpet factories: A Gaziantep study
Halı işletmelerinde gürültü maruziyet analizi: Gaziantep örneği
  1. Tez No: 489651
  2. Yazar: MEHMET İLKER BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZÜLEYHA DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü maruziyeti, iş sağlığı ve güvenliği, halı fabrikaları, Noise exposure, occupational health and safety, carpet factories
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de her yıl çok sayıda insan işyerinde, iş kazası sonucu hayatını kaybetmekte, sakatlanmakta veya meslek hastalığına yakalanmaktadır. Bu durum insan hayatının etkilenmesi yanı sıra ülke ekonomisi için de ciddi zararlara neden olmaktadır. Birçok sektörde olduğu gibi tekstil sektörü de iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça fazla tehlike ve risk barındırmaktadır. Bu tehlikelerden birisi de gürültüdür. Bu çalışmada tekstil sektöründe gürültülü çalışma ortamına sahip halı dokuma fabrikalarında çalışma ortamı gürültü seviyeleri ile çalışan işçilerin kişisel gürültü maruziyet seviyeleri tespiti için Gaziantep İlinde beş adet halı dokuma fabrikasında ölçümler yapılmıştır. Yapılan ölçümlerde kişisel gürültü maruziyetinin çalışma ortamındaki gürültü seviyelerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Halı dokuma fabrikalarında en fazla kişisel gürültü maruziyetinin dokuma makinesi çalışanları ve oyma makinesi çalışanlarında meydana geldiği belirlenmiştir. Bu değerlerin yönetmeliğin belirlediği en yüksek eylem değeri olan 85 dB(A)'dan ve maruziyet sınır değeri olan 87 dB(A)'dan yüksek olduğu görülmüştür. Halı işletmelerinde bu bölümlerde çalışanların gürültüden kaynaklı çok yüksek risk altında olduğu ortaya konulmuştur. Halı dokuma fabrikalarında gürültüden kaynaklı risklere karşı alınabilecek bazı önlemler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every year in our country, a large number of people die in the workplace, become disabled or suffer from occupational disease like in the World. This not only affects human life, but also causes serious damage to the country's economy. As in many sectors, the textile sector has considerable dangers and risks in terms of occupational health and safety. One of these dangers is noise. In this study, measurements were made in five carpet weaving factories in Gaziantep in order to determine working environment noise levels and personal noise exposure levels of working people in carpet weaving factories with noisy working ambient in textile sector. In the measurements made, it was seen that the personal noise exposure was higher than the noise levels in the working ambient. In carpet weaving factories, it has been determined that most personal noise exposure occurs in weaving machine workers and carving machine workers. These values were found to be higher than the upper action value of 85 dB (A) determined by the regulation and 87 dB (A) of the exposure limit value. In carpet weaving factories, employees in these sections are at very high risk due to noise. Some measures that can be taken against noise-induced risks are specified in carpet weaving plants.