Spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin benlik saygı ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of self-esteem and social appearance anxiety levels of university students doing exercise and the ones who do not exercice
  1. Tez No: 489777
  2. Yazar: MUHİTTİN SELAMİ ERMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL TEZCAN KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Öğrenci, Sosyal Görünüş Kaygısı, Spor, Self-Esteem, Student, Social Appearance Anxiety, Sports
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Fiziksel görünüm, tarih boyunca insanların yaşamında önem arz etmiştir. Bireyin görünüşüyle ilgili algılarının önemli bir belirleyicisi olan benlik kavramına ilişkin olumlu ya da olumsuz duygular sosyal görünüşe ilişkin duyguları da aynı yönde etkilemektedir. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı, 2016-2017 yılında Siirt Üniversitesinde Öğrenim gören öğrencilerin benlik saygısı ve sosyal görünüş kaygı düzeylerini incelemek ve aralarında cinsiyet, yaş, lisanslı olarak spor yapma, anne ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmaya Siirt Üniversitesinde Eğitim Fakültesi, İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda öğrenim gören 233'ü erkek (%59.1) 161'i kadın (%40.9) olmak üzere toplam 394 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma kapsamında, araştırmacılar tarafından kişisel bilgi formu oluşturulmuş ve veri toplama aracı olarak Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği SGKÖ“ ve ”Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği RBSÖ“ kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklere verilen yanıtların iç tutarlılığı Cronbach alpha (α) ile incelenmiş ve katsayı ”SGKÖ“ için .95 ”RBSÖ“ için ise .70 olarak bulunmuştur. Verilerin analizi SPSS 21 paket programı ile yapılmış, betimsel istatistikler frekans (f), yüzde (%), T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, ”SGKÖ“ puanlarıyla cinsiyet ve lisanslı olarak spor yapma değişkenine göre anlamlı bir fark olduğu anne ve baba eğitim düzeyi ve yaş değişkenine göre anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. ”RBSÖ" puanlarıyla ise anne eğitim düzeyi ve lisanslı olarak spor yapma değişkenine göre anlamlı bir farkın olduğu, cinsiyet, yaş, ve baba eğitim düzeyine göre anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Physical appearance has been important in people's lives throughout history. Positive or negative emotions associated with the self-conception which is an important determinant of the perceptions of an individual's appearance affects the feelings associated with social appearance as well. In this respect, the aim of this research is to examine the self-esteem and social appearance anxiety levels of the students who are studying at Siirt University in 2016-2017 and determine whether they differ according to gender, age, to be involved in licensed sports, parental education level variables. A total of 394 volunteers participated in the research, of which 233 were male (59.1%) and 161 were female (40.9%) who attended Siirt University Faculty of Education, Faculty of Administrative and Economic Sciences and Physical Education and Sports Higher School. In the scope of the research, personal information form was created by the researchers and Social Appearance Anxiety Scale SAAS and Rosenberg Self Esteem Scale RSEE were used as data collection tools. The internal consistency of the responses to the scales used in the study was examined by Cronbach alpha (α) and the coefficient was found to be .95 for“SAAS”and .70 for“RSEE”. Data were analyzed by SPSS 21 package program. Descriptive statistics namely frequency (f), percentage (%), T-test, ANOVA and Pearson Correlation tests, were used. According to the results of the study, it is found that there is a significant difference between“SAAS”scores for gender and licensed sporting variables but not for the parental educational level and age. With respect to the“RSEE”scores, it is found that there is significant difference for the variables of the level of education of mother and for the involvement with licensed sport, however there is no significant difference for gender, age, and education level of father variables.