Çeşitli klinik örneklerden izole edilen candida türlerinin antifungal duyarlılıklarının disk difüzyon yöntemiyle araştırılması
Investigation of antifungal susceptibility of candida species isolated from various clinical samples with disc diffusion method
- Tez No: 489776
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Maya mantarları, Candida, antifungal duyarlılık, disk difüzyon, Yeast fungus, Candida, antifungal susceptibility, disc diffusion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son yıllarda Candida türlerine bağlı infeksiyonların sıklığının giderek artması ve ampirik antifungal kullanımının yaygınlaşması, dirençli Candida suşlarının ortaya çıkmasına ve direnç oranlarının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle uygun ve etkin antifungal tedavinin seçiminde in vitro antifungal duyarlılık testlerine gereksinim artmaktadır. Bu çalışmada, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gelen çeşitli klinik örneklerden soyutlanan Candida suşları tiplendirilerek antifungal ajanlara karşı duyarlılıkları araştırıldı. Suşların, tiplendirilmesi koloni morfolojisi, germ tüp testi ve Mısır unu-tween 80 agarda üreme özellikleri değerlendirilerek yapıldı. Suşların antifungal duyarlılıklarını belirlemede ise disk difüzyon yöntemi kullanıldı. Zon çapları ölçümünde CLSI kriterleri baz alındı. Çalışmaya dahil edilen 156 Candida suşunun 89'u (% 57.1) C. albicans, 48'i (% 30.8) C. glabrata, 11'i (% 7.1) C. tropicalis, 2'si (% 1.5) C. lusitaniae, 2'si (% 1.3) C. kefyr, 2'si (% 1.3) C. parapsilosis ve 2'si (% 1.3) C. guilliermondii olarak saptanmıştır. Suşların antifungal duyarlılıkları incelendiğinde en fazla direnç saptanan antifungal; itrakonazol (% 64.1); en fazla duyarlılık saptanan antifungaller sırasıyla; kaspofungin (% 98.7), vorikonazol (% 94.2), flukonazol (% 85.3); en fazla doza bağlı duyarlılık saptanan antifungaller ise sırasıyla itrakonazol (% 34.6) ve posakanozol (% 11.5) olarak saptanmıştır. Şuşlar tür düzeyinde incelendiğinde ise en fazla direnç görülen türler C. albicans ve C. glabrata olarak bulunmuştur. Amfoterisin B ve flusitozin için belirlenen ortalama zon çapları sırasıyla 15.29 (±3) mm, 17.06 (±9.8) mm olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak, Candida türlerinin uygun tedavisi için etkenlerin tür tanımlaması ve Candida türlerinde; özellikle C. albicans ve C. glabrata izolatlarında antifungal duyarlılık testlerinin yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing frequency of infections due to Candida species in recent years and widespread use of empirical antifungal cause the development of resistant Candida strains and increased resistance rates. Therefore, the need for in vitro antifungal susceptibility tests is increasing in selecting appropriate and effective antifungal treatments. In this study, Candida strains isolated from various clinical specimens from Düzce University Research and Practice Hospital Microbiology Laboratory were typed and their susceptibility to antifungal agents were investigated. Typing of the strains were done by germ tube test and morphological evaluation on corn meal-tween 80 agar. Disc diffusion method was used to determine antifungal susceptibilities of strains. The diameters of the zones were based on the CLSI criteria. According to this study 156 Candida strains were found as 89 (57.1%) C. albicans, 48 (30.8%) C. glabrata, 11 (7.1%) C. tropicalis, 2 (1.5%) C. lusitaniae, 2 (1.3%) C. kefyr, 2 (1.3%) C. parapsilosis and 2 (1.3%) C. guilliermondii. When the antifungal susceptibilities of strains were examined, antifungals with the greatest resistance were detected as ıtraconazole (64.1%); the antifungals with the highest susceptibilities were as caspofungin (98.7%), voriconazole (94.2%), fluconazole (85.3%) and the highest dose dependent susceptibilities were determined as itraconazole (34.6%) and posacanozole (11.5%) respectively. When strains examined at species level, the most resistant species were C. albicans and C. glabrata. The determined mean zone diameters for amphotericin B and flucytosine were 15.29 (± 3) mm, 17.06 (± 9.8) mm respectively. In conclusion, it has been suggested that identification of Candida species for appropriate treatment and antifungal susceptibility testing in Candida species, especially C. albicans and C. glabrata isolates are required.