Düzce ili sportif rekreasyon alanlarının haritasının çıkarılması ve örnek model oluşturulması
The mappi̇ng and sample model creati̇on of sporti̇ve recreati̇on areas i̇n the ci̇ty of Düzce
  1. Tez No: 489808
  2. Yazar: NURGÜL TEZCAN KARDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT KARACABEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Planlama, Rekreasyon, Spor, Sportif rekreasyon, Nature, Planning, Recreation, Sports, Sportive Recreation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
İki büyük metropol olan İstanbul ve Ankara illeri arasında konumlanan ve jeopolitik açıdan büyük öneme sahip olan Düzce ili, her mevsime hitap edebilecek birbirinden farklı doğal kaynaklara sahip olma özelliği ile hem kültür, hem doğa hem de spor turizmine cevap verebilecek potansiyeli olduğu düşünülen bir Batı Karadeniz ilidir. Düzce ilinin zengin doğal kaynaklarından yola çıkılarak kurgulanan tez çalışmasında, ilin sportif rekreasyon alanlarının tespit edilerek haritalandırılması ve ülkemize örnek oluşturabilecek bir doğal yaşam ve spor parkı projesi tasarlanması amaçlanmıştır. Tezin ortaya çıkarılmasında, literatür tarama, doküman analizi, saha analizi, alan araştırması ve projelendirme teknikleri kullanılmıştır.Yapılan tez çalışmasında iki aşamalı sonuç elde edilmiştir. Çalışma ilk aşamasında; ilde doğa, su ve hava sporlarının efektif olarak yapılabileceği varsayımından yola çıkılmış ve bu doğrultuda Düzce ilinde var olan sportif rekreasyon alanlarının tespitine çalışılmıştır. Bu amaçla yapılan alan araştırmaları sonucunda sportif rekreasyon alanlarının aktif kullanım potansiyeli belirlenmiş ve ortaya çıkan eksiklerin giderilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Yapılan alan araştırmalarındaki tespitlere dayanılarak doğa sporlarında; doğa yürüyüşü, off-road, avcılık, kuş gözlemciliği, kampçılık, dağcılık, su sporlarında; sportif balıkçılık, rafting, yelken, kano, scuba-diving, hava sporlarında; yamaç paraşütü ve yelken kanat sporlarının verimli şekilde yapılabileceği ortaya çıkmış ve haritalandırılmıştır. İkinci aşamasında ise; konum olarak kritik yere sahip olduğu düşünülen Düzce'nin örnek bir spor şehri olmasına katkı sağlayabilecek bir spor alanı projesi geliştirilmiştir. Efteni gölü üzeri ve çevresine konumlandırılması planlanan doğal yaşam ve spor parkı projesinin; ilin sportif rekreasyon eksiklerinin giderilmesine ve her yaşa hitap edebilecek doğal yaşam alanlarının oluşturulmasına olanak sağlayacağı ön görülmektedir. Sonuç olarak tez çalışması sonunda ortaya çıkan veriler ilgili birimler tarafından değerlendirildiği taktirde; Düzce ili sportif rekreasyon alanlarının ülke turizmine büyük katkı sağlayacağı ve tasarlanan sportif rekreasyon alanı projesi ile Düzce ilinin ülkemizde diğer illere örnek teşkil edebilecek bir spor havzası haline dönüşeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Located between the provinces of Istanbul and Ankara which are being two major metropolis and having a great importance in aspect of geopolitics, the province of Duzce is a western Black Sea Region province that is being thought of having adequate potential to both culture and nature and also to the sports tourism with the different characteristics from each other that can cater for all seasons. By setting off from the rich natural resources of the province of Duzce, it is aimed mapping of sportive recreation areas of the province by detecting and planning of natural life and sports park project that can be a sample to our country. In the creation of the thesis, the technic of literature review, document analysis, site analysis, field analaysis and design techniques are used. In the thesis study which is done, it is obtained two phased result. In the first phase of the study, it is set off from the hypothesis of nature, water and air sports can be done effectively in the province and in this way, it is tried to detect the sportive recreational fields that exist in the province of Duzce. As a result of the field studies made with this aim, the active usage potantial of sportive recreational fields is detected and suggestions made according to resolve the deficiencies that come out. Based on the findings made in the field researches in nature sports; hiking, off-roading, hunting, bird watching, camping, mountaineering, in the water sports; sportive fishing, rafting, sailing, canoe, scuba diving, in the air sports; paragliding and sailing, wing sports can be done effectively that came out and being mapped. In the second phase a sports field project is developed that can make a contribution to be a sample sports city of Duzce that is thought to have a critic location. The project of natural life and sports park which is thought to locate on and the surroundings of the Lake Efteni is foreseen to eliminate the deficiencies of sportive recreation of the province and to allow forming of natural life areas that can cater for all ages. As a result of the study it is believed that if the results of this study are evaluated by related institutions sportive recreation areas of the city of Düzce will dramatically contribute to the tourism of our country and designed sportive recreation area projects may transform Düzce into asports baslin which may be a good example for other cities.