Lisanslı olarak spor yapan ve spor yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin özkontrol ve özyönetim düzeyleri
Selfcontrol and selfmanagement levels of secondary school students who have licensed sports and no sport
- Tez No: 477050
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLSEN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Self-Control, Self-Management, Sport, Lıcensed Sports
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, lisanslı olarak spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin öz-kontrol ve öz-yönetim düzeylerini tespit etmektir. Bu araştırmanın örneklemi 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemin 'de Düzce İli, Merkez İlçede ortaöğretim 9. 10. 11. ve 12. sınıf düzeyinde öğrenim gören ve lisanslı olarak takım sporu ve bireysel spor yapan 355 öğrenci ve bu öğrencileri istatiksel olarak karşılaştırmaya uygun sayıdaki spor yapmayan 337 olmak üzere toplam 692 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı Mezo, (2009) tarafından geliştirilen ve Akın; Demirci ve Çardak (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan öz-kontrol ve öz-yönetim ölçeği kullanılmıştır. Verileri analiz etmek için SPSS paket programından yararlanılmıştır, kişisel bilgilerin analizi için yüzde ve frekans değerlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın alt problemlerine ilişkin verilerin analizinde ise öncelikle grupların normal dağılıp dağılmadığını görebilmek için Kolmogrow Simirnov testi yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edildikten sonra parametrik testlerden bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi ve veriler arasında fark bulunması durumunda Tukey ve Dunnet- C testilerinden yararlanılmıştır. Bu araştırmanın sonunda, lisanslı olarak spor yapan öğrencilerin spor yapmayanlara göre öz-kontrol ve öz-yönetim algılarının spor yapanlar lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı, ayrıca cinsiyetin, yapılan spor branşının ve lisanlı spor yapma yılının öğrencilerin öz-kontrol ve özyönetimlerini anlamlı düzeyde etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Özkontrol, Özyönetim, Spor, Lisanslı Sporcu
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the self-control and self-management levels of secondary school students who have licensed sports and no sport. This research is 355 students who are studying in team sports and individual sports licensed and educated at 9th, 10th, 11th and 12th grade level in 2015-2016 Spring Semester in Düzce Province, Central Province in the province and these students are statistically comparable 337 students who do not play sports in total. In this research, data collection tool developed by Mezo, P.G (2009) and Akın; Self-control and self-management scale adapted to Turkish by Demirci and Çardak (2012) was used. The SPSS package program was used to analyze the data, and the percentage and frequency values were used for the analysis of personal data. In the analysis of the data on the sub-problems of the study, firstly Kolmogrow Simirnov test was performed to see if the groups were normally distributed. Tukey and Dunnet-C tests were used when there was a difference between parametric test-independent groups t test, one-way analysis of variance and data. At the end of this research, students who have licensed sports, have significantly difference perception on self control and self management compared no sports. Moreover it is seen that sex, sport branch and sport year significantly affect students' self control and self management perception.