Hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda müzik terapinin ağrı, yorgunluk, anksiyete ve kaşıntı semptomları üzerine etkisi
The effect of music therapy on pain fatigue anxiety and pruritus symptoms in hemodialysis patients
- Tez No: 489831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİN SAMANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, hemodiyaliz, kaşıntı, müzik terapi, yorgunluk, Pain, anxiety, hemodialysis, itching, music therapy, fatigue
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Müzik, çeşitli kronik ve ilerleyici hastalıkları olan hastalarda bir çok semptomu hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, müzik terapinin hemodiyaliz sonrasında gelişen ağrı, yorgunluk, anksiyete ve kaşıntı semptomları üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Nisan - Eylül 2017 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Hastanesinin hemodiyaliz ünitesinde tedavi gören 34 hasta oluşturdu. Araştırmanın yapılabilmesi için Etik Kurul izni alındı. Verilerin toplanmasında Hasta Bilgi Formu ile ağrı, yorgunluk, anksiyete ve kaşıntı semptomlarının değerlendirilmesi için Visuel Analog Scale (VAS) kullanıldı. Hemodiyaliz tedavisi öncesi ve sonrasında hastaların nabız ve sistolik-diyastolik kan basıncı verileri kaydedildi. Hastalara 30 dk canlı Türk Sanat müziği dinletildi. Araştırma verileri SPSS 22.0 (Statistical Package for The Social Sciences, Chicago, IL) programı kullanılarak değerlendirildi. Hastaların değişkenleri dikkate alınarak sayı ve yüzde, ortalama ve standart sapma, hemodiyaliz öncesi ve sonrasında temel karakteristikler açısından fark olup olmadığını karşılaştırırken ki kare analizi ve independent-t test uygulandı. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alındı. Bu çalışmada kaval ile sunulan canlı Türk müziğinin hemodiyaliz tedavisi alan hastaların ağrı, yorgunluk, anksiyete ve kaşıntı semptomlarını azalttığı görüldü. Bu sonuçlar doğrultusunda hemodiyaliz hastalarında ağrı, yorgunluk, anksiyete ve kaşıntıyı azaltmada müzik terapi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Music is used to palliate many symptoms in patients with various chronic and progressive diseases. The aim of this study was to identify the influence of music therapy on the symptoms of pain, fatigue, anxiety and pruritus of hemodialysis (HD) patients. The sample of the study consisted of a total of 34 patients, were treated in hemodialysis unit of Gaziantep University Hospital between April - September 2017. Permission was obtained from the ethics committee. Patient Information Form and VAS (Visual Analog Scale) to assess the symptoms of pain, fatigue, anxiety and pruritus during hemodialysis session were used. Patients' heart rate and systolic and diastolic blood pressures were recorded before and after hemodialysis treatment. The patients listened to live Turkish art music for 30 minutes. In the evaluation of the data, frequency, percentage, mean and standard deviation statistics. The groups were compared with each other through running the independent-sample t, and the Chi-square tests. The level of significance was considered to be less than 0.05. According to the results of this study, live Turkish music presented with Kaval reduces the symptoms of pain, fatigue, anxiety and pruritus of the patients receiving hemodialysis treatment. According to these results, music therapy can be suggested for reducing pain, fatigue, anxiety and pruritus in hemodialysis patients.