Okul çağındaki suriyeli sığınmacı çocukların yalnızlık ve depresyon durumlarının incelenmesi
A study on status of depression and loneliness among school age syri̇an refugee children
- Tez No: 489939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, yalnızlık, sığınmacı çocuklar, savaş ve çocuk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışma Şanlıurfa il merkezinde okula devam eden sığınmacı çocukların yalnızlık ve depresyon durumlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini sığınmacı çocuklar için açılmış 18 tane okulun 6.,7. ve 8. sınıfına devam eden 1770 öğrenci oluşturmuştur. Rastgele örneklem hesaplama yöntemiyle seçilmiş olan 5 tane okul çalışmamızın örneklemini oluşturmuştur. Katılım oranı %85 olup, 549 öğrenciye ulaşılmıştır. Veriler sosyodemografik özellikler, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) ve UCLA Yalnızlık Ölçeği'nden oluşan anket ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Gerekli izinler alındıktan sonra araştırma yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin %57.9'u kız, yaş ortalamaları 13.22±1.33'tür. Çocukların Depresyon Ölçeği'nden aldıkları puanın ortalaması 18.73±5.78, UCLA Yalnızlık Ölçeği'nden aldıkları puanın ortalaması ise 42.67±8.11 olarak belirlenmiştir. Annenin ve babanın sağlık durumu, göç sonrası istenilen düzeyde arkadaşın varlığı, savaş esnasında arkadaşlardan ve komşulardan ölen olması, kötü muamele ya da işkenceye maruz kalınması, ölü veya yaralı görülmesi, bombalı veya silahlı eyleme şahitlik, Şanlurfa'daki durumundan memnuniyet düzeyi ile depresyon puanı arasında, Türkiye'ye taşındıktan sonra istenilen düzeyde arkadaşın varlığı, savaş esnasında arkadaşlardan ölen olması, bombalı veya silahlı eyleme şahitlik, Şanlurfa'daki durumundan memnuniyet durumu ile de yalnızlık puanı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p˂0.05). Bu çalışmada çocukların %46'sında depresyon saptanmış, %64.6'sı UCLA yalnızlık ölçeğinden 40 ve üzerinde puan almıştır. Bu nedenle sığınmacı çocukların ruhsal durumu ile ilgili daha fazla çalışma yapılarak daha yakından tanınmasının yanı sıra bu grubun zihinsel yönden korunması ve desteklenmesi için farkındalık çalışmalarının yapılması, bu çocukların ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Study was performed as descriptive with the aim of evaluating loneliness and depression status of refugee children attending to school at Şanlıurfa city center. Target population of the study consisted a total of 1770 students attending to 6th, 7th and 8th grades of 18 schools built for refugee children. 5 school selected with random sample method consisted study sample. Participation level was 85% and a total of 535 students was reached. Presented sociodemographics was obtained by using face to face interview method with a survey consisted of Depression Scale for Children (CES-DC) and UCLA Loneliness Scale. Research was started after obtaining required consents. SPSS 22.0 package program was used for evaluating data. 57.9% and 42.12% of students were girls and boys; respectively. Mean age of students was 13.22±1.33 years. Mean scores of Depression Scale and UCLA Loneliness Scale in the sample were 18.73±5.78 and 42.67±8.11; respectively.