Dental estetiğin psikososyal etkisi anketinin Türkçe uyarlaması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Turkish adaptation of the psychosocial impact of dental aesthetics questionnaire: Validity and reliability study
- Tez No: 489951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SEÇİLMİŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Psikoloji, Dentistry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dental estetik, PIDAQ, Psikososyal etki, Geçerlilik, Güvenilirlik, Dental aesthetics, PIDAQ, Psychosocial Impact, Validity, Reliability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı erişkin hastalarda Dental Estetiğin Psikososyal Etkisi Anketinin (PIDAQ) Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmaktır. Anket, yaş aralığı 18-62 (yaş ortalaması 33.60 ± 11.68) olan 220 kişiye uygulanmıştır. Cronbach alfa katsayıları, test toplam test korelasyonları hesaplanmıştır. Ayrıca doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizleri uygulanmıştır. PIDAQ'ın Türkçe uyarlaması için Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı 0.930 olarak bulunmuştur. Düzeltilmiş madde korelasyonu 0.349 ile 0.799 arasındadır. Ölçeğin yapısı Kikare/df, CFI, SRMR ve RMSEA kriterleri için doğrulanmıştır. Bu çalışma PIDAQ'ın Türkçe uyarlamasının protetik tedavi ihtiyacı bulunan erişkin hastalarda psikososyal etkiyi ölçebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is develop a reliable and valid Turkish version of the Psychosocial Impact of Dental Aesthetic Questionnaire (PIDAQ) in adult patients. The questionnaire was applied to 220 people, whose age range is 18-62 (average age is 33.60 ± 11.68). Cronbach's alpha coefficients, test total test correlations were calculated. In addition, confirmatory and explanatory factor analyzes were applied. The Cronbach's alpha of 0.930. Corrected item correlation between 0.349 and 0.799 for the Turkish version of PIDAQ. The structure of questionnaire was confirmed for cmin/df, CFI, SRMR and RMSEA criteria. The results show that the Turkish version of PIDAQ could be a useful tool in adult patients who needs prosthetic treatment.