Esansiyel hipertansiyon hastalarında kardiyak rehabilitasyon kan basıncı ve kalp fonksiyonları üzerine etkisi
- Tez No: 490045
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜRŞAT TİGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, kardiyak rehabilitasyon, sol atriyum, sol ventrikül, speckle tracking ekokardiyografi, Hypertension, cardiac rehabilitation, left atrium, left ventricle, speckle tracking echocardiography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Sedanter yaşam, hipertansif hastaların morbidite ve mortalitelerinde artışa neden olmakta, efor kapasiteleri ve kardiyak fonksiyonlarına olumsuz yönde etki etmektedir. Çalışmamızın amacı, hipertansif hastalarda kardiyak rehabilitasyon programının, kan basıncı ile sol atriyum ve ventrikül fonksiyonları üzerine olan etkilerini araştırmaktı. Metod: Çalışmamıza hipertansiyon tanısı nedeniyle tedavi alan ardışık 20 hasta dahil edildi. Hastalar 30 seanslık kardiyak rehabilitasyon programına (Faz 3) alındı. Tüm hastaların rehabilitasyon öncesi ve sonrası 24 saatlik tansiyon holter inceleme ile kan basınçları ölçüldü. Sol atriyum ve sol ventrikül fonksiyonları iki boyutlu (2D) ve üç boyutlu (3D) transtorasik ekokardiyografi ve“speckle tracking”ekokardiyografi ile yapıldı. Tüm hastaların rehabilitasyon öncesi ve sonrası, pro-beyin natriüretik peptit (ProBNP) ve yüksek duyarlılıklı C-reaktif protein (hs-CRP) değerleri ölçüldü. Bulgular: Kardiyak rehabilitasyon sonrası hastaların vücut kitle indeksinde (31,52 ± 4,38 kg/m2 karşılık 30,63 ± 4,33 kg/m2, p=0,012), Framingham skorlarında (%14 ± 8 karşılık %11 ± 6, p=0,02), proBNP (95 ± 97 pg/ml karşılık 75 ± 71 pg/ml, p=0,009), günlük ortalama sistolik (128 ± 11 mmHg karşılık 124 ± 8 mmHg, p=0,012) ve diyastolik (81 ± 9 mmHg karşılık 78 ± 8 mmHg, p=0,015) kan basıncı değerlerinde anlamlı azalma saptandı. 3D ekokardiyografi ve“speckle tracking”ekokardiyografik incelemelerde sol atriyum fonksiyonlarında istatistiksel olarak anlamlılığa ulaşmasa da artış olduğu görüldü. Sol ventrikül global longitudinal strain değerlerinde ise anlamlı artış (%- 19,4 ± 2,8 karşılık %- 20,0 ± 2,3, p=0,033) saptandı. Sonuç: Kardiyak rehabilitasyon hipertansiyon hastalarında vücut kitle indeksinde, proBNP ve tansiyon değerlerinde düşüşe paralel olarak sol atriyum ve sol ventrikül fonksiyonlarını olumlu yönde etkilemekte olup kontraendikasyon olmadığı sürece tüm hastalara önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background: Sedantary lifestyle increases the morbidity and mortality rates and decreases exercise capacity and cardiac functions in hypertensive patients. The aim of the study is to explore the effects of cardiac rehabilitation on blood pressure and left ventricular and atrial functions in hypertensive patients. Methods: Twenty hypertensive patients were consecutively included in the study. The patients were recruited to 30 sessions of phase 3 cardiac rehabilitation program. All patients underwent ambulatory blood pressure monitoring for 24 hours to assess their blood pressure profile before and after rehabilitation. Left atrial and ventricular functions of the patients were determined by two-dimensional (2D) and threedimensional (3D) echocardiography and speckle tracking echocardiography. Pro-brain natriuretic peptide (ProBNP) and high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) levels were measured before and after rehabilitation. Results: After rehabilitation program, there were significant decreases in body mass indexes (31.52 ± 4.38 kg/m2 versus 30.63 ± 4.33 kg/m2, p=0.012), Framingham scores (14 ± 8% versus 11 ± 6%, p=0.02), pro-BNP levels (95 ± 97 pg/ml versus 75 ± 71 pg/ml, p=0.009), daily mean systolic (128 ± 11 mmHg versus 124 ± 8 mmHg, p=0.012) and diastolic blood pressures (81 ± 9 mmHg versus 78 ± 8 mmHg, p=0.015). 3D and speckle tracking echocardiography revealed increase in the left atrial functions however it did not reach statistical significance. There was a statistically significant increase in left ventricular global longitudinal strain (-19.4 ± 2.8% versus -20.0 ± 2.3%, p=0.033). Conclusion: Cardiac rehabilitation decreases the body mass index, proBNP and blood pressure measures while increases left atrial and ventricular functions in hypertensive patients. Thus it should be recommended to every hypertensive patient unless there is a contraindication.