Yumuşak zeminlerde fore kazık tasarımının optimizasyonu
Optimization of the design of fore pile in soft grounds
  1. Tez No: 490051
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ÇANAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Tasarımı, Kazık Uygulamaları, Zemin Stabilitasyonu, Statik, Sta4CAD, Substructure, Pile Applications, Soil Stabilization, Static, Sta4CAD
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüz yapı mühendisliğinde özellikle çok katlı yapılarda ekonomik tasarımlar üretme yolunda çokca çalışma bulunmaktadır. Yapı mühendisliğinde sığ ve derin temel sistemleri, yapının inşaasının yapılacağı zemin parametrelerine göre ve üst yapı yüküne göre belirlenmektedir. Bu çalışma kapsamında kazıklı temel sistemleri ve radyejeneral temel sistemleri çalışılmış bu sayede temel sistemlerinin kabul gören yayınlardan sağlanılan formülizasyonlarıyla ve günümüz uygulama mühendisliği ile bağı tartışılmaktadır. Ayrıca, örnek bir üst yapı tasarısının yumuşak killi bir zemin üzerindeki kazıklı temel sistemi modellemeleri gerçekleştirilmiştir. Üretilen tasarımlar ile kazıklı sistemlerin çapı, boyu ve zemin alanı içerisindeki dağılımları gibi parametreleri değiştirilerek farklı fraksyonlar elde edilmiştir. Bu sayede uygun ergonomide ve stabiliteye sahip tasarımlar sağlanmıştır. Yapı mühendisliğinde kullanılan kazıklı sistemlerde üst yapı yükü göreceli olarak duraysız olan zemine değil, bu zemin altında bulunan anakayaya taşıtılması esas alınmaktadır. Fakat radyejeneral sistemlerde üst yapıdan doğan yük temel üzerine yayılarak temel sistemi tarafından taşıtılması planlanmıştır. Elde edilen üç farklı modelde kazık boylarının ve temel planındaki kazık dağılımlarının farklılıkları üzerinde durulmuş, bu sayede yükün homojen bir şekilde taşınabilmesini sağlamak için farklı denemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recent construction engineering contains quite studies on economical designs that especially occur on multi-storey buildings. Shallow and deep groundwork systems in construction engineering is related to soil parameters and building load. In this study, piled footing and spread footing have been examined therefore it has been discussed for the connection between formulizations which have been derived from esteemed previous studies and recent engineering practices. Moreover, piled footing on a sample structure construction has been performed in soft clay-bearing soil. Produced designs contains fractions of radius, length and distribution of the piling system on the groundwork. Thus, appropriate stability and ergonomical designs have been provided. On piled footing, using construction engineering does not aim to make the groundwork to carry the system however, system is carried by the hard rock beneath the unconsolidated soil. On contrary, spread footing aims to carry the load of the building itself. Three estimated models stand on the difference between pile length and distribution thus, there are several tryouts to provide homogenous carrying on the groundwork system.