Investigation of design specification calculations for concrete filled steel tube columns
İçi beton doldurulmuş çelik tüp kolonlar için tasarım şartnamelerinin incelenmesi
- Tez No: 490053
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. TALHA EKMEKYAPAR, Assist. Prof. Dr. DERYA BAKBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: içi beton doldurolmeş çelik tüp kolon, basınç kapasitesi, tasarım şartnameleri, deneyler, CFST column, compression capacity, design specifications, experiments
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çelik ve beton, inşaat mühendisliği yapılarında sıkça kullanılan malzemelerdir. Beton elemanlar yüksek basınç mukavemeti ve rijitlikten faydalanırken, çelik elemanlar yüksek mukavemeti ve süneklik avantajlarına sahiptir. Bu nedenle, kompozit elemanlar, her iki malzemenin de yararlı özelliklere sahip bir eleman üretmek için hem çelik hem de betonu birleştirir. İçi Beton Doldurulmuş Çelik Tüp (CFST) kolonlar, en yaygın kompozit kolon türüdür. Özellikle sismik yükler altında avantajları nedeniyle CFST kolonlarının kullanımı inşaatta önemli bir çözüm haline gelmektedir. Çelik boru beton çekirdeği basınç altında oldukça sünek bir tepki verir. Dolgu betonunun varlığı, çelik tüpün yerel çökmesini iyileştirir. Dairesel kolonda çelik ve beton arasındaki kompozit hareketin iyileşmesi nedeniyle beton daha fazla sargı etkisine maruz kalır ve diğer durumlarla karşılaştırıldığında avantajları vardır. Malzeme ve geometrik özelliklere bağlı olarak, tasarım şartnamesinin kapasite hesaplamalarında tutarsızlıklara neden olmaktadır. En çok kullanilan tasarım şartnameleri arasındaki farklılıkları yansıtmak için, AISC 360 - 10, Eurocode 4, AS 5100.6, ve AIJ 2001 kullanılarak değişik kolon geometrileri ve malzeme özellikleri çalışılmalıdır. Bu çalışma, eksenel yük altında dairesel CFST kolonlar için tasarım şastnamelerı arasındaki farkları araştirip bir dizi istatistiksel karşılaştırma ile gerçek kolon davranışını nasıl modellediğini değerlendirmektedir. Ayrıca, tasarım özellikleri ve hesaplama adımlarında kullanılan parametreler irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Steel and concrete are frequently used materials in civil engineering structures. While the concrete members benefit from high compressive strength and stiffness, the steel members possess benefits of high tensile strength and ductility. For this reason, composite member combines both steel and concrete to produce a member with beneficial properties for both materials. The (CFST) column is the most common kind of composite column. Using of CFST columns is becoming an important solution in construction due to their advantage especially under the loads of seismic. The concrete is confined by the steel, and this will offer under compression a highly ductile reaction. The presence of infill concrete improves the local buckling of steel tube. Circular CFST column have advantages in comparing with other sections, where provides much more confinement to the concrete because of the improvement in the composite actions between concrete and steel. Depending on the material and geometrical properties, capacity calculations of the design specification lead to discrepancies. To project the differences between the most popular design specifications a computational study is done by employing AISC 360 – 10, the Eurocode 4, AS 5100.6, and AIJ 2001. This study goals to investigate the differences between these design codes for circular CFST columns under axial load and to evaluate how they model the real column behavior through a series of statistical comparisons. Also, the parameters which are used in design specification calculations steps are assesse d.