Investigation of design parameters effects performance of concrete filled steel composite rectangular members according to design codes
Beton dolgulu çelik kompozit dikdörtgen üyeler performansını etkileyen parametrelerin tasarım kodlarına göre incelenmesi
  1. Tez No: 490054
  2. Yazar: AMER IBRAHIM HASSAN ZEBARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TOLGA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikdörtgen DBDÇT elemanlar, Eksenel dayanım, Eğilme dayanımı, Tasarım kodları, Rectangular CFST members, Axial strength, Flexural strength, Design codes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dikdörtgen Beton Doldurulmuş Çelik Tüp (DBDÇT) elemanlar, çeşitli yapı türlerinde (bina, köprüler ve kuleler vb.) Dünyada yaygın şekilde kullanılmaktadır. DBDÇT elemanlar, çelik tüp cidarlarının narinlik oranına (genişlik-kalınlık b/t oranı) bağlı olarak AISC360-10'a göre kompakt, kompakt olmayan ve narin olarak sınıflandırılmıştır. Bu tezde DBDÇT elemanların performansını etkileyen parametrelerin araştırıldığı bir çalışma sunulmuştur. DBDÇT elemanlarının tasarımını etkileyen çeşitli faktörler vardır. Çelik ile beton çekirdeğin arasındaki etkileşimin yanı sıra, dikdörtgen HSS elemanının yüksekliği (H), genişliği (B), tüpün et kalınlığı (t), çeliğin dayanım kuvveti (f_y) ve beton basınç dayanımı (f_c^') gibi geometrik ve malzeme özellikleridir. Parametrik çalışmanın amacı, beton, çelik ve boyutların nicel olarak katkısını değerlendirmek olduğundan, betonun çeliğe göreli alan ve dayanım oranlarıda ana parametreleri oluşturmaktadır. RCFST üyelerinin performansını hangi parametrenin etkilediğini tasarım için AISC360-10 ve EC4-2004 kodlarına göre uygulanan hesaplama formülünün eksenel basınç ve eğilme dayanımı hesabı esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Rectangular Concrete Filled Steel Tube (RCFST) members are used widely around the world in various types of structures such as (building, bridges, and, towers etc.). RCFST members are classified according to AISC360-10 as compact, non-compact and slender based on the slenderness ratio (width-to-thickness b/t ratio) of the steel tube walls. In this thesis presents an investigation on a design which parameters affect the performance of RCFST members. There are several factors that affect the design of RCFST members. Other than the interaction between the steel and the concrete core, geometric and material properties like height of rectangular HSS member (H), width (B), thickness of the tube (t), yield strength of steel (f_y) and compressive strength of concrete (f_c^'). Since the goal of the parametric study is to evaluate the contribution of the concrete, steel and dimensions quantitatively, the relative area and strength proportions of concrete to steel constitute the main parameters. The axial compression, and, flexural strength calculation basis of the applied calculation formula specification according to American Institute of Steel Construction (AISC360-10) and Eurocode 4 (EC4-2004) codes for the design of which parameter effects performance of RCFST members.