Reanimasyon kliniklerine tekrar yatış yapılan olguların retrospektif analizi; nedenleri sonuçları ve mortaliteyi etkileyen faktörlerin araştırılması
Retrospective analysis of the patients re-admitted in intensive care unit; the reasons, outcomes and the factors that affect mortality
- Tez No: 490065
- Danışmanlar: UZMAN ELİF BOMBACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan yatış, Yoğun Bakım Ünitesi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Yoğun Bakım Ünitesinde (YBÜ) tekrarlayan yatışların nedenleri ve sonuçlarını analiz etmektir. Ayrıca bu hasta grubunda mortaliteyi etkileyen faktörler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2007- Haziran 2010 tarihleri arası hastanemiz YBÜ'de takip ve tedavi gören hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Yeniden yatış endikasyonları, iki yatış arası zaman, tekrar yatışların sonuçları belirlendi. Bulgular: Tekrar yatış oranı %3,38 idi. Bu hastaların %49'una aynı, %51'ine ise farklı endikasyon ile YBÜ'ne yatış verilmişti. Tekrar yatışların %14,7'si ilk 48 saatte YBÜ'ne tekrar kabul edilmiş olup bu hastaların %70'i eksitus olurken 48 saatten geç yatışlarda bu oran % 30 idi. Veriler gösterdi ki; tekrar yatış verilen hastaların %23'ünün ilk yatışlarında ''weaning'' tamamlandıktan sonraki ilk 24 saatte taburcu edilmişlerdi. Sonuç: Hastanın 'weaning' tamamlandıktan sonra 24 saatten daha uzun süre YBÜ'de takip edilmesiyle tekrar yatış oranının azaltılabileceği kanaatindeyiz. Bu hastaların YBÜ çıkış kriterleri stabil oluncaya kadar 'yakın bakım üniteleri'ne çıkarılması daha iyi olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study to analyze the reasons and outcomes of re-admission in the intensive care unit (ICU). And also, the factors, which affect mortality in this group of patients, were studied. Material and methods: The registry of patients, who were re-admitted in ICU between July 2007 and June 2010 in our hospital, were analysed retrospectively. The data about indications of re-admission, the time between two admissions and the outcomes of the second admission, have been gathered. Results: The rate of re-admission in ICU was 3.38%. While 49% of this patients were re-admitted with the former reason, the rest 51%, with a another indication. 14.7% of the patients who were discharged from ICU, re-admitted in the first 48 hours. While the rate of death of these patients was 70%, this rate in patients who were re-admitted at least 48 hours after discharging was 30%. The data revealed that 23% of the re-admitted patients were discharged in the first 24 hours after weaning completed in their first admission. Conclusion: We believe that the rate of re-admission can be reduced if patients keep in the ICU more than 24 hours after weaning. The better, to monitor the patients in the“close care units”before discharge, until the discharging criteria become steadier.