Simulation of local scour around a group of bridge pier using flow-3D software
Grup köprü ayakları etrafında oluşan yerel oyulmanın flow-3D programı ile simülasyonu
- Tez No: 490066
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerel oyulma, oyulmanın azaltılması, köprü ayağı, grup köprü ayağı, Local scour, scour reduction, bridge pier, group bridge pier
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, çeşitli hidrolik problemleri, maliyetten tasarruf sağlama süresini ve güvenilir sonuçlar elde etmeyi sağlayan etkili yöntemlerden biridir. Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği akış hızı, yoğunluk, sıcaklık ve akışın bulunduğu herhangi bir alan için kimyasal konsantrasyonlar gibi farklı akışkan akışıyla ilgili sorunları çözmek için uygulanır. Günümüzde, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, kusursuz ürün tasarımını gerçekleştirmek için hesaplama araçlarını ve akışkan dinamikleri teorisini birleştirerek çeşitli endüstrilerde uygulanan sayısal bir yöntemdir. Köprü ayaklarının mansabında oluşan yerel oyulmanın azaltılması sayısız araştırmacının dikkatini çekmiştir. Bu çalışmanın amacı, grup köprü ayakları etrafında oluşan yerel oyulmanın azaltılması üzerine hidrolik yapısal önlemlerin etkisini hesaplamak ve ölçmektir. Bu çalışmada, köprü ayağı mansap tarafı çapı 10 cm olan yarım daire olarak, memba tarafı ise 4 cm ve 10 cm çapında yarım daire olarak tasarlanmıştır. Deneyler 6 saat süre ile temiz su oyulması şartlarında ve Q=0.057 m3/s ve 0.038 m3/s debi kullanılarak yapıldımıştır. Daha sonra sonuçlar laboratuvar ölçümleri ile karşılaştırılmıştır. Hesaplanan yerel oyulma derinlikleri ile laboratuar ölçümleri arasındaki benzerlik arasında bir uyum bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Computational Fluid Dynamics is one of the effective methods to study various hydraulic problems as it saves cost, turnaround time and procures reliable results. It is applied for resolving different fluid flow related problems like flow velocity, density, temperature, and chemical concentrations for any area where flow is present. Today it's a numerical method applied in various industries by combining computational tools and the theory of fluid dynamics in order to achieve flawless product designing. The reduction of local scour downstream of bridge piers got a considerable attention by numerous studies. The purpose of this study was to calculate and quantify the influence of hydraulic structural measures on reducing the scour around a group of bridge piers. In the simulation, the downstream semicircle diameter was fixed by a 10 cm, while the upstream diameter was changed to 4 and 10 cm. Discharges with Q=0.057 m3/s and 0.038 m3/s the piers were tested under clear-water conditions for the duration of 6 hours. Then the results have been compared with laboratory measurements. The agreement between calculated scour depths and laboratory measurements is found reasonable.