Ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri ile siber aylaklık etkinlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationships between cognitive absorption levels and cyberloafing activities among adolescents
  1. Tez No: 490660
  2. Yazar: ÖZNUR TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDE KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Siber aylaklık, bilişsel kapılma, ergenler, ortaöğretim öğrencileri, teknoloji bağımlılığı, Cyberloafing, cognitive absorption, adolescents, secondary school students, technology addiction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri ile siber aylaklık etkinlikleri arasındaki ilişkiyi ve bu değişkenlerin bazı demografik özelliklere göre farklılaşma durumlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan devlet okullarında eğitim gören 241 (%45,8) kız, 286 (%54,2) erkek olmak üzere toplam 527 ergen öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada hem nicel hem de nitel araştırma modellerinden oluşan açımlayıcı sıralı karma (mix) araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada önce nicel veriler elde edilmiş, sonrasında nitel yöntemler kullanılarak araştırma konusu hakkında derinlemesine inceleme yapılmıştır. Nicel veri toplamak amacıyla uygun örneklem yöntemiyle seçilen ergen öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”,“Bilişsel Kapılma Ölçeği”ve“Siber Aylaklık Etkinlikleri Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 22.0 programı ile yapılmıştır. Araştırmada verilerin analizi Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çok Değişkenli Varyans Analizi (MANOVA) ile yapılmıştır. Nitel veriler ise amaçsal örnekleme yöntemlerinin bir çeşidi olan ölçüt örneklem yöntemiyle seçilen ergen öğrenciler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen verilerin içerik analizi NVivo 11 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda, ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri ile siber aylaklık etkinlikleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Bu bağlamda; erkek ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri ve siber aylaklık etkinlikleri kız ergenlerin göre daha yüksektir. 8. Sınıf ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri, 6. Sınıf ergenlerin ise siber aylaklık etkinleri en yüksektir. İnternet erişimi anne-baba tarafından kısıtlanmayan ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri yüksek iken siber aylaklık etkinlikleri düşüktür. İnternette geçirilen süre arttıkça ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri ve siber aylaklık etkinlikleri artış göstermektedir. Elektronik cihazlara (bilgisayar ve akıllı mobil cihaz) sahip olan ve çevrimiçi oyun oynayan ergenlerin bilişsel kapılma düzeyleri ve siber aylaklık etkinlikleri yüksektir. Araştırmada ayrıca, nitel veriler tematik olarak sınıflandırılmış ve analiz edilmiştir. Ergenlerin yapmış olduğu siber aylaklık etkinlikleri, yaparken hissettikleri ve sebepleri tespit edilmiştir. Yaşanılan bilişsel kapılma düzeyleri ve kontrol etkenleri de kodlanmış ve çeşitli temalar altında incelenmiştir. Nitel verilerde 65 adet kod oluşturulmuştur. Oluşturulan bu kodlardan 37 kategori altında toplanmıştır. Son olarak kategoriler 7 tema altında sıralanmıştır. Bu temalar; yaptıkları ders dışı etkinlikleri öğretmenin görmesi durumunda hissettikleri, ders dışı etkinliklere karşı öğretmen bakış açısı, ergenlerin gözünden yapmış oldukları siber aylaklık etkinlikleri, ergenlerin siber aylaklık etkinlikleri ile yapma sebepleri, yaşadıkları bilişsel kapılma durumları ve kontrol etkenleri, ailelerin internette geçirilen süreyi kısıtlamasıdır. Bu araştırmada, ergen öğrencileri kapsayan bir evren belirlenmiş ve elde edilen verilerin hem nicel hem de nitel olarak incelenmesi araştırmayı güçlü kılmıştır. Araştırma, ergen öğrencilerin bilişsel kapılma seviyelerinin tespiti ve bu kapılmanın siber aylaklığa etkisini incelemeyi amaçlayan ve bu doğrultuda öneriler geliştirecek olması bakımından da özgündür. Bu araştırmanın özgün noktalarından bir diğeri de bu çalışmada siber aylaklık etkinliklerinin sebeplerine odaklanılmasıdır. Bu araştırma, yapılan siber aylaklık etkinliklerinin sebeplerini tespit etmek ve öğrencilerin gözüyle bu etkinlikleri azaltmak veya engellemek için yapılabilecekleri de vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular sonucunda, araştırmacılara, öğretmenlere, okul yöneticilerine ve velilere ergenlerin siber aylaklık etkinliklerini ve bilişsel kapılma düzeylerini azaltmak adına neler yapılabileceği konusunda yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationships between cognitive absorption levels and cyberloafing activities among adolescents. Furthermore, it is aimed to investigate how adolescents' cognitive absorption levels and cyberloafing activities differentiate among certain demographics. For this purpose, the participants of the study involved 241 (45.8 %) girl and 286 (54.2 %) male students educated in Istanbul during the 2016-2017 academic year. An Explanatory mixed methods design consisting of quantitative and qualitative research models was used in the study. In the study, quantitative data were first obtained and then the findings were examined in depth using some qualitative methods. The participants of the quantitative part of the study were selected by convenience sampling method and data were collected by“Personal Information Form”,“Cognitive Absorption Scale”and“Cyberloafing Event Scale”. Statistical analyzes of the obtained data were performed with the SPSS 22.0 program. Data were analyzed by Pearson Correlation Coefficient and Multivariate Analysis of Variance (MANOVA). Qualitative data were obtained by making some semi-structured interviews with selected students using criterian sampling method, which is a number of purposive sampling methods. Content analysis of the data obtained from the interviews was done with NVivo 11 program. The study results indicated that there is a positive moderate correlation between cognitive absorption levels of adolescents and cyberloafing activities. In this context; male students' cognitive absorption levels and cyberloafing activities are higher than female students. Cognitive absorption levels of 8th grade students and 6th grade students are at the highest level. While the cyberloafing activity is low, the students who are not restricted by the parents have high levels of cognitive absorption. Furthermore, as the time spent on the Internet increases, the cognitive absorption of students and the cyberloafing activity also increase. The students who have electronic devices (PCs and smart mobile devices) and who play online games, have higher levels of cognitive absoption and also higher levels of participation and interest in cyberloafing activities. In the second part of the study, some qualitative data were also collected and thematically analyzed. The results indicated that the students were aware of the reasons for their activities and feelings. The level of cognitive absorption and control factors have also been coded and examined in various themes. 65 codes were generated in qualitative data. These generated codes were collected in 37 categories. Finally, the categories are listed under 7 themes. These are the themes; cyberloafing activities of their adolescents, adolescents made through the eyes of cyberloafing activities, the reasons for making cyberloafing activities, while adolescents doing activities, the teacher feel when you see cyberloafing activities, the teacher's perspectives about their cognitive absorption levels, don't get to take control of the situation, and the time you spend on the Internet and the factors of family limitation. The strength of this research comes from the idea that a universe covering adolescents was identified using both the quantitative and qualitative data. Furthermore, there is limited literature examining the cognitive absorption levels of the adolescent students and to investigating the effects of this grief on the cyberloafing, and developing suggestions in this direction. Thus, this study would be helpfull in filling this gaps in the litearture. In this study, it is emphasized that it is possible to determine the causes of the cyberloafing activities and to make it possible for the students to visually reduce or prevent these activities. As a result, the findings of the study will make many suggestions to researchers, teachers, school administrators and parents about how to decrease adolescents' both cyberloafing activities and cognitive absorption levels.